Het kabinet voert een beleid dat gezinsverbanden aantast en dat gezinnen te weinig vrijheid geeft. Dat vindt het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.
Het kabinet voert een beleid dat gezinsverbanden aantast en dat gezinnen te weinig vrijheid geeft. Dat vindt het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP.
Met het oog op het wereldcongres voor gezinnen dat begin volgende week in de RAI te Amsterdam plaatsvindt, presenteerde de SGP vrijdag de nota De staat achter de voordeur?! Overheidsinvloed op het gezin in internationaal perspectief.
Het arbeidsparticipatiebeleid waarmee de overheid vrouwen stimuleert een betaalde baan te zoeken, ondergraaft de vrijheid van gezinnen, zo stelt de SGP in de nota. Volgens de partij wordt de hechtheid van huwelijk en gezin opgeofferd aan het doel van individuele ontplooiing.
De SGP vindt dat de overheid ouders die weinig of niet buitenshuis werken, discrimeert. De belastingdruk voor kostwinnersgezinnen ligt tot 84 procent hoger dan voor tweeverdieners. Dit verschil loopt de komende jaren op tot 119 procent.
De overmaat aan overheidsÂÂbemoeienis geldt ook voor het welzijnsbeleid, omdat daarin niet het gezin maar het kind centraal staat. Het kabinetsbeleid beoogt de ontwikkeling van ieder kind te waarborgen. Dat is een overambitieuze doelstelling die de overheid niet waar kan maken, aldus de SGP.
In de nota vergelijkt het Wetenschappelijk Instituut van de SGP het gezinsbeleid van Nederland met dat van Zweden, Duitsland en de VS. Nederland zou zich volgens de partij meer moeten richten op het Duitse model, waarbij gezinsverbanden centraal staan. (RefDag/KN)