Defund Planned ParenthoodDe Amerikaanse Senaat heeft deze week ingestemd met een wet waarin onder meer federale subsidies aan abortusaanbieder Planned Parenthood worden stopgezet en een aantal belangrijke aspecten van ‘Obamacare’ worden afgewezen. Defund Planned ParenthoodDe Amerikaanse Senaat heeft deze week ingestemd met een wet waarin onder meer federale subsidies aan abortusaanbieder Planned Parenthood worden stopgezet en een aantal belangrijke aspecten van ‘Obamacare’ worden afgewezen.

Dat meldt de Washington Post. De wet werd aangenomen met een meerderheid van 52 tegen 47.

Veto president Obama

Het is echter onwaarschijnlijk dat de wet snel van kracht wordt. President Obama zal naar verwachting zijn veto over de wet uitspreken. Om dat veto te kunnen negeren, had twee derde van de senatoren voor de wet moeten stemmen.

Rol in verkiezingen 2016

Volgens de Washington Post zal de wet ook een rol spelen in verkiezingen die in 2016 op de rol staan. Conservatieve republikeinen die naar het presidentschap willen dingen, kunnen er goede sier mee maken. Gematigde republikeinse senatoren echter die komend jaar hun zetel moeten verdedigen in zogeheten swing states, kunnen er nadeel van ondervinden.

Verkoop van baby-onderdelen

Planned Parenthood Amerika ligt onder vuur omdat de pro-life organisatie Center for Medical Progress meer dan tien under-cover video’s heeft gepubliceerd waaruit blijkt dat strafbare feiten zijn gepleegd door klinieken van Planned Parenthood. Daarbij gaat het om verklaringen van diverse stafleden van klinieken van Planned Parenthood over de verkoop van baby-onderdelen, de aanpassing van abortusprocedures t.b.v. het oogsten van zoveel mogelijk intacte organen, en andere misstanden.