Vervangingsfactor: 2.1 kidsDe website van The New York Times heeft een artikel geplaatst waarin melding wordt gemaakt van een veranderende koers voor seksuele voorlichting in Europa en in het bijzonder in Denemarken. De website van The New York Times heeft een artikel geplaatst waarin melding wordt gemaakt van een veranderende koers voor seksuele voor­lichting in Europa en in het bijzonder in Denemarken.

Het artikel meldt dat Sex and Society, een non-profit organisatie die een groot deel van de seksuele voorlichting in Denemarken voor zijn rekening neemt, haar programma heeft aangepast. Niet langer wordt alleen aandacht besteed aan het voorkomen van een zwanger­schap, maar wordt het zwanger worden in een positiever licht gesteld. Dit wordt geplaatst in het licht van een niet-zo-subtiele stimulans in Europa om meer kinderen te krijgen.

Alarmerende cijfers

Vervangingsfactor: 2.1 kids
Videoframe van de YouTube video
2.1 Kids: Stable Population

Denemarken is net zoals zovele landen in Europa in toenemende mate bezorgd over de alarmerend lage geboorte­cijfers. Denemarken kent al sinds het begin van de jaren zeventig een geboortecijfer dat lager ligt dan vervangings­factor 2,1. De Italiaanse minister van gezondheid noemde in februari Italië een stervend land met nieuwe geboorte­cijfers die het laagste zijn sinds het jaar 1861.

Geboorten per vrouw

Het vrucht­baar­heids­percentage in Nederland over 2012 ligt met 1,72 geboorten per vrouw net onder de 1,79 van België met voor beide een nagatieve trend. Italië en Duitsland staan er nog veel slechter voor met over de laatste 15 jaar 1,40 respectievelijk 1,38 als vervanging­factor. Frankrijk staat op een respectabele 2,01.

Veranderende seksuele voorlichting

“Vele, vele jaren, hebben we alleen gesproken over veilige seks, hoe te voorkomen om zwanger te raken,” zei Marianne Lomholt, de nationale directeur van Sex and Society. “Plotseling bedachten we, misschien moeten we hen eigenlijk ook vertellen over hoe zwanger te raken.”

Primaire invalshoek bij seksuele voorlichting

De vraag dient zich aan of seksuele voorlichting niet primair over het wonder van het leven zou moeten gaan. Vele ouders in Nederland protesteren al jaren tegen het materiaal voor seksuele voorlichting van Rutgers WPF dat bij veel scholen en (overheids)instellingen wordt gebruikt. Misschien is dit een mooie aanleiding om het met de seksuele voorlichting over een andere boeg te gooien en voor de verandering positief te benaderen vanuit de liefde tussen man en vrouw met het oog op de voortplanting.

Links