SchoolklasEen school kiezen puur op basis van het naamplaatje r.-k. voldoet niet als je je kind ook daad­werkelijk een gelovige opvoeding wilt geven. De katholieke school bestaat namelijk niet meer, aldus Henk Rijkers in zijn column over de stelling van de schoolkeuze.
Een school kiezen puur op basis van het naamplaatje r.-k. voldoet niet als je je kind ook daadwerkelijk een gelovige opvoeding wilt geven. De katholieke school bestaat namelijk niet meer, aldus Henk Rijkers in zijn column over de stelling van de schoolkeuze.

Schoolklas“Geloof is in eerste en laatste instantie een zaak van genade, en dus van Onze Lieve Heer. Het is echter ook duidelijk dat Hij aan de ouders daarin een hoofdrol heeft toebedeeld. Daarbij speelt de school een zeer belangrijke rol. Met de keuze van de school kun je het jezelf een stuk gemakkelijker of juist heel moeilijk maken. Als ik kijk naar de uitslag van de pol op de website, verbaast het me dat de keuze voor de stelling ‘Liever de katholieke school, ook als ze er weinig aan doen’ vrijwel even groot is als voor ‘Ja, maar het is het niet doorslaggevende criterium’, dat ik zelf heb gestemd. Het wijst erop dat bij veel van de katholieken nog altijd de zuilenmentaliteit heerst, die de katholieken in Nederland weliswaar ooit naar het ‘Rijke roomse leven’ heeft gevoerd, maar vervolgens ook grote schade heeft berokkend. Het maakt niet uit hoe slecht de school is, als het maar de juiste nestgeur heeft. Dat is geen verantwoordelijke houding voor je eigen kinderen.”

Lees de gehele column