School moet identiteit helder maken“Het is belangrijk dat scholen duidelijk maken op welke manier hun school katholiek, protestants of reformatorisch is”. Dat zegt CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries in reactie op uitspraken over vrijheid van onderwijs. School moet identiteit helder maken“Het is belangrijk dat scholen duidelijk maken op welke manier hun school katholiek, protestants of reformatorisch is”. Dat zegt CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries in reactie op uitspraken over vrijheid van onderwijs.

De Vries vindt het terecht dat de samenleving vragen stelt over de identiteit van het bijzonder onderwijs. Het bijvoegsel r.-k. of protestants in de naam is volgens hem onvoldoende, zei hij gisteren op het Rotterdamse Wartburg College.

“Het is belangrijk dat ze duidelijk maken op welke manier hun school katholiek, protestants of reformatorisch is”, aldus De Vries. Artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs regelt, ligt tegenwoordig opnieuw politiek onder vuur. GroenLinks en de SP willen een initiatiefwet indienen die scholen verplicht alle leerlingen toe te laten.

De wet die vooral gericht is op moslimscholen en (het gebrek aan) integratie, zal ook de identiteit van christelijke scholen aantasten. Hoe sterker de identiteit van de school, hoe groter de kans dat die eigenheid ook in de toekomst overeind zal blijven, zo stellen deskundigen. (ND/KN)