Samen delenEen nieuw boekje dat we hebben uitgezocht in de bibliotheek blijkt deze keer echt een schot in de roos. In Mijn beurt, Smoezel wil muisje Smoezel eerst niet delen, maar komt er dan achter dat het juist veel fijner is als je deelt. Een belangrijke les voor mijn jongens!

Een nieuw boekje dat we hebben uitgezocht in de bibliotheek blijkt deze keer echt een schot in de roos. In Mijn beurt, Smoezel wil muisje Smoezel eerst niet delen, maar komt er dan achter dat het juist veel fijner is als je deelt. Een belangrijke les voor mijn jongens!

Samen delenMijn zoon en ik hebben een nieuw boekje uitgezocht in de bibliotheek. Nu probeer ik altijd wel een beetje aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinders, maar deze keer was het echt een schot in de roos. Iedere dag moet nu worden voorgelezen uit Mijn beurt, Smoezel. Het boekje gaat over een muisje niet wil delen, waarop haar vriendjes maar met andere kinderen gaan spelen. Uiteindelijk lost Smoezel het op door terug naar haar vriendjes te gaan en toch haar speelgoed te delen. Geweldig, zo'n boekje met een goede boodschap.

Natuurlijk zet ik dit boekje dus ook strategisch in bij broedertwisten om speelgoed. Vooral mijn oudste vindt het namelijk erg moeilijk om zijn speelgoed te delen met zijn jongere broertje en dat levert nogal wat geduw en getrek op bij ons thuis (denk aan: oog om oog, tand om tand, want ook de jongste verweert zich kranig). Nu met dit boekje zetten mijn pogingen tot een meer nieuw-testamentischer moraal meer zoden aan de dijk. Na een ruzie om een autootje: "Weet je nog wat er met Smoezel gebeurde toen ze niet wilde delen? Al haar vriendjes gingen weg, niemand wilde meer met haar spelen. En toen ze wel ging delen? Toen hadden ze dubbel zoveel plezier!"

O ja, hoor je mijn zoontje denken. En dan gebeurt het historische: "Hier, jij mag ook een autootje" en hij overhandigt heel plechtig het begeerde speelgoed aan zijn broer. "Super!" Prijs ik hem. "Nu heb je je broer heel erg blij gemaakt. En weet je wie je nu ook hebt blij gemaakt?", ga ik verder. "Jezus. Want die vindt het ook heel fijn als je iets kunt geven. Dan lijk je op Hem, want Hij gaf ook alles aan ons." Erg moeilijk nog misschien, maar ergens moet ik toch een begin maken. Maar de boodschap is inmiddels toch goed aangekomen. Toen zoonlief met papa in de speeltuin wat auto's vond (die kinderen hadden laten liggen), en vader uitlegde dat hij die écht niet mee naar huis mocht nemen, antwoordde hij: "Ja, maar die kindjes moeten toch ook samen delen!"

 

“Kinderen, gij zijt uit God, en hebt ze overwonnen;
want Hij die in u woont, is machtiger dan hij die in de wereld is.

1 Johannes 4:4

Tip?

Heb jij ook een tip of een positieve ervaring met het aanleren van delen, iets over hebben voor een ander of offertjes brengen voor Jezus? Mail het naar info@katholiekgezin.nl