Sagrada FamíliaJordi Faulí, leidend architect van de Sagrada Família, heeft afgelopen week tijdens een perconferentie bevestigd dat de kathedraal in 2026 zal zijn voltooid, 100 jaar na de dood van architect en kunstenaar Gaudí. Jordi Faulí, leidend architect van de Sagrada Família, heeft afgelopen week tijdens een perconferentie bevestigd dat de kathedraal in 2026 zal zijn voltooid, 100 jaar na de dood van architect en kunstenaar Gaudí.

Sagrada FamíliaDe eerste steen van de kathedraal van de Heilige Familie werd gelegd op 19 maart 1882, de feestdag van Sint Jozef. De oorspronkelijke architect, Francisco de Paula del Villar y Lozano, gooide al in 1883 het bijltje er bij neer vanwege verschil van inzicht met de opdrachtgevers. De nog onervaren Antoni Gaudí werd vervolgens als hoofdarchitect aangesteld – het zou het absolute meesterwerk worden van deze bijzondere architect en kunstenaar.

De bouw van de crypte duurde tot 1891 waarna deze werd gewijd. In 1900 zijn de klokkentorens aan de oostzijde 32 meter hoog. In 1926 sterft Gaudí enkele dagen nadat hij is overreden door een tram. Wat overblijft zijn bouwtekeningen en maquettes op basis waarvan verder wordt gebouwd. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog verwoest een brand het merendeel van de ontwerpen. De bouw wordt voortgezet op basis van de overgebleven ontwerpen, tekeningen en herinneringen.

In 1976, b.g.v. de 50e sterfdag van Gaudí, zijn de torenspitsen aan de westzijde klaar. In het jaar 2000 hebben al twee miljoen mensen de kerk bezocht. Het door Gaudí gebouwde gedeelte wordt in 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. op 7 november 2010 wijdt paus Benedictus XVI de Sagrada Família in als basiliek.

Persconferentie

Sagrada FamiliaTijdens de persconferentie, waarbij werd bevestigd dat de kathedraal in 2026 klaar zal zijn, werd tevens bekendgemaakt dat binnenkort begonnen wordt aan de bouw van de centrale torens. Het gaat om de 140 meter hoge Moeder Godstoren, de vier Evangelistentorens en daartussenin tenslotte de 172½ meter hoge Christustoren. Dit deel zou in 2020 reeds klaar moeten zijn.

Spectaculair van binnen en van buiten

Bezoekers aan de kerk zijn onder de indruk van de grootte, de lichtinval door de gekleurde ramen en de kunstwerken, maar vooral van de complexiteit van het bouwwerk waar niets gewoon recht is.

Bijzondere feiten

  • In 2007 werd bekend dat er geen vergunning is toegekend voor de bouw van de kerk.
  • De ontwerpen van Gaudí bleken te complex voor gewone CAD software waardoor overgestapt moest worden op software die in de vliegtuigindustrie gebruikt wordt.
  • De bouw duurt zo lang omdat het een ‘verzoeningskerk’ is die uitsluitend betaald mag worden door donaties. Sinds de jaren ’80 echter wordt ook entree geheven waardoor de bouw nu veel sneller gaat.

Video’s