HuisvrouwNog niet zo lang geleden was er in de meeste gezinnen nog sprake van een duidelijk rolpatroon. Vader kluste in huis, moeder deed het huishouden. Tegenwoordig is deze rolverdeling niet altijd meer zo duidelijk. Moeders werken steeds vaker buitenshuis en vader draagt vaker een steentje bij in het huishouden. Dat ouders beiden zorg dragen voor de opvoeding en voor het werk, wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn in aanpak of eigenheid van man en vrouw. Die verschillen te weinig benadrukken in de opvoeding van jongens en meisjes kan leiden tot verwarring en gebrek aan eigen identiteit van de jongen of het meisje. Op latere leeftijd kan deze verwarring in de puberteit uitgroeien tot onduidelijkheid over de eigen seksuele identiteit als man of vrouw… HuisvrouwNog niet zo lang geleden was er in de meeste gezinnen nog sprake van een duidelijk rolpatroon. Vader kluste in huis, moeder deed het huishouden. Tegenwoordig is deze rolverdeling niet altijd meer zo duidelijk. Moeders werken steeds vaker buitenshuis en vader draagt vaker een steentje bij in het huishouden. Dat ouders beiden zorg dragen voor de opvoeding en voor het werk, wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn in aanpak of eigenheid van man en vrouw. Die verschillen te weinig benadrukken in de opvoeding van jongens en meisjes kan leiden tot verwarring en gebrek aan eigen identiteit van de jongen of het meisje. Op latere leeftijd kan deze verwarring in de puberteit uitgroeien tot onduidelijkheid over de eigen seksuele identiteit als man of vrouw.

Het is tegenwoordig heel modern om te roepen dat jongens ook best met poppen en prinsessenkleren mogen spelen en dat meisjes ook schreeuwend met stokken door het bos mogen rennen. Natuurlijk moet je je kind bijbrengen dat man en vrouw gelijkwaardig zijn, ieder kind is bovendien uniek en niet ieder meisje vindt spelen met soldaatjes stom. Toch is het goed om ook te benadrukken dat jongens gewoon jongen mogen zijn en dat meisjes gewoon meisje. Zonder in stereotypen te vervallen, weten we dat als je een groep jongens van 10 jaar bij elkaar zet, er een totaal andere sfeer ontstaat dan bij een groep met meisjes van diezelfde leeftijd. Dat is niet aangepraat of cultureel bepaald, dat zit diep in de identiteit van het kind en daar is niets mis mee.

Het is dus gewoon gezond om de jongens de stoere, sportieve en ruwe dingen te laten doen en de meisjes de zorgende, kleine lieve dingen. Tegelijk kun je als ouders heel goed laten zien dat de vader én de moeder allebei aanpakken om het gezin draaiend te houden, ieder met zijn eigenheid als man of vrouw.