Ouders hoeven zich door al te stellige opvoedadviezen niet tot wanhoop te laten drijven. Ze kunnen die zelfs “gerust relativeren”. Dat zegt althans René van der Veer, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de pedagogiek in Leiden, in een interview met dagblad Trouw. Ouders hoeven zich door al te stellige opvoedadviezen niet tot wanhoop te laten drijven. Ze kunnen die zelfs “gerust relativeren”. Dat zegt althans René van der Veer, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de pedagogiek in Leiden, in een interview met dagblad Trouw.
Opvoedadviezen zijn volgens de hoogleraar namelijk altijd sterk tijd- en cultuurgebonden, stelt hij in zijn boek Opvoeden door beginners. Zin en onzin van opvoedadvies, dat deze week verschijnt.
Zo was het nog niet zo lang geleden gangbaar om ervan uit te gaan dat je een baby zo weinig mogelijk moest knuffelen om hem niet verwend te maken. Tegenwoordig denken we daar heel anders. “Er zitten altijd culturele vooronderstellingen achter opvoedideeën”, aldus Van der Veer. “Wij richten nu voor duizenden euro’s een kinderkamer in en houden contact via een intercomverbinding. Ouders uit andere culturen slaan daarvan steil achterover: zo’n kwetsbare baby hoort bij zijn moeder!”
Volgens de hoogleraar is een baby in zijn eigen kamer laten slapen, een relatief recent fenomeen. Het ontstond ongeveer een eeuw geleden vanuit de gedachte dat dit de zelfstandigheid zou vergroten. (KN/Trouw)