Relatiesymposium - Turn the TideOp de vooravond van Valentijnsdag werd in Hotel Belmont bij Ede, een gebouw van het Leger des Heils, een relatie­symposium gehouden. Ik heb ze niet geteld, maar misschien waren er zo’n honderd mensen. Waaronder 3 katholieken: vicaris Cornelissen van Bisdom Utrecht als spreker, mijn vrouw en ik. De rest had de trouwring om de rechter ringvinger zal ik maar zeggen. Op de vooravond van Valentijnsdag werd in Hotel Belmont bij Ede, een gebouw van het Leger des Heils, een relatiesymposium gehouden. Ik heb ze niet geteld, maar misschien waren er zo’n honderd mensen. Waaronder 3 katholieken: vicaris Cornelissen van Bisdom Utrecht als spreker, mijn vrouw en ik. De rest had de trouwring om de rechter ringvinger zal ik maar zeggen.

Relatiesymposium - Turn the TideEr waren bijna 10 deskundige sprekers van allerlei disciplines. Hun toespraken werden afgewisseld met een dinergang, professionele muziek en geweldig cabaret van Tim van Wijngaarden. Telkens nadat zo’n drie sprekers geweest waren relativeerde hij hun verhaal. Heel knap om zoiets veelal ter plekke te bedenken en muzikaal te omlijsten. Zijn openingszin: “we gaan het vanavond hebben over het huwelijk en bij elkaar blijven. En dat is best moeilijk voor protestanten die gewend zijn zich af te scheiden.” Over politicus Van der Staaij: “als hij zo’n pleidooi over het huwelijk houdt, dan zal hij toch echt moeten goedvinden dat de vrouw meewerkt.” Over vicaris Cornelissen die over de Theologie van het lichaam gesproken heeft en over de situatie van man en vrouw voor de zondeval: “dus toen Adam na al die dieren ineens Eva poedelnaakt voor zich zag staan, zei hij: ‘woooow-men’. Dat is later ‘woman’ geworden.”

Een symposium is een bijeenkomst waar informatie gegeven wordt en ideeën uitgewisseld worden. In dit geval over relatie en in het bijzonder over het huwelijk. En mijn insteek is het om ons huwelijk in de huidige maatschappelijke context beter te begrijpen, bevestigd te worden en met gelovigen te delen. Vooral ook te kijken naar ankers, tekenen van hoop, maar ook naar valkuilen. Onder andere via deze weblog wil ik dat ook delen met anderen. Zonder allerlei sprekers letterlijk te citeren en te benoemen, vat ik hun gedachten wat samen en voeg mijn eigen gedachten er aan toe of te wel: bouw ik er wat op voort.

Tegenwoordig is de insteek van mensen bij een relatie: “Die ander moet mij gelukkig maken. Seks is sensatie. Er wordt niet gekeken naar het respect dat je voor de ander moet hebben. Het reclame spotje Second Love speelt in op die sensatiementaliteit. Er wordt daar verder ook niet naar de nadelen gekeken: wantrouwen dat ontstaat binnen relaties door intiem met anderen om te gaan. Meer echtscheidingen daardoor en de destructieve gevolgen voor de kinderen. Daar had Van der Staaij het ook over. Wat kosten al die echtscheidingen niet in de maatschappij aan psychologen, bemiddelaars, financiële adviseurs et cetera (zie de verwijzing naar zijn artikel elders op deze website).

Er is ook onderzoek geweest dat uitwees dat stress in een relatie een groter nadelig effect heeft op de gezondheid dan roken, dat ook niet goed voor de gezondheid is. In Engeland had de wal het schip gekeerd. En net als de cultuur rond roken in korte tijd volkomen veranderd is, kan ook de visie op het huwelijk in korte tijd veranderen. Men begint in Engeland energie te steken in relaties. Veel mensen willen dat hun leven zinvoller is. Het meest zinvol is te horen dat je de moeite waard bent.

Mensen willen gelukkig zijn. Een goede relatie voelt gelukkiger en iedereen heeft behoefte aan aandacht. Je hoeft mensen daarvoor niet te veranderen. Deze eigenschappen van de mens heeft de Schepper erin gelegd. Je hoeft ze alleen maar te ontdekken en bloot te leggen bij elkaar. In het huwelijk kun je elkaar zo beter aanvullen en je relatie sterker maken. Benoem elkaars talenten en je unieke bestemming. Besef dat God een aantal talenten heeft en ook aan mensen iets van zijn talenten gegeven heeft. Zo lijkt de mens op God. Zo is de mens mooi.

De spreker over talenten van de mens riep een vrijwilliger naar voren. Er kwam niet direct iemand. Totdat iemands telefoon afging. “Ja, die heeft God aangewezen. Komt u maar.” In korte tijd maakte de spreker – een psycholoog – duidelijk dat deze “vrijwilliger” iemand was die dingen niet snel begreep en langdurig allerlei dingen afwoog. Hij wist nooit direct een antwoord op dingen die nieuw voor hem waren. Hij bekende dat hij dat erg lastig vond. “Wat is uw beroep?” “Intern begeleider van kinderen.” “Ziet u het talent dat God u gegeven heeft? Een kind komt bij u. U stelt zich allerlei vragen. Wat kan dat kind? Wat als het in zo’n situatie komt? Moeten we dit of dat voor hem regelen? En als dan dit gebeurt? Zo haalt u het beste uit het kind!” Prachtig en deskundig liet hij een talent bij iemand concreet oplichten!

Een kerkgemeenschap moet gescheiden mensen opvangen. Niet veroordelen. Ze hebben zichzelf al duizend keer veroordeeld. Er is veel nodig voor gescheiden mensen. Pastorale zorg, maar ook concrete hulp: financieel, nieuw werk, nieuwe woning, zorg voor de kinderen. Er is langdurig hulp nodig, veel hulp en deskundige hulp. Daarom moeten vele mensen helpen, ieder zijn grenzen afbakenen en beseffen dat je ook niet alle problemen voor de ander kunt oplossen. Maar uiteindelijk kun je veel beter voorkomen dan genezen.

Goede huwelijksvoorbereiding (ook naar je eigen kinderen toe) en ook onderhoud of investering in je huwelijk is belangrijk. Daarbij kan deze site een hulp zijn, maar ook, katholieke gezinsweekenden en gezinsdagen, de Marriage Course of de relatiecursus van Focolare. Er is best wat aanbod aan huwelijk ondersteunende activiteiten, maar het gaat er vooral om om dingen te doen.