Marcia per la Vita 4 mei 2014Paus Franciscus heeft zondag 4 mei de deelnemers aan de vierde Mars voor het Leven in Italië verwelkomd op het Sint-Pietersplein. In Dublin namen een dag eerder zo'n 15.000 deelnemers mee aan de Rally for Life.
Marcia per la Vita 4 mei 2014Paus Franciscus heeft zondag 4 mei de deel­nemers aan de vierde Mars voor het Leven in Italië verwel­komd op het Sint-Pieters­plein. In Dublin namen een dag eerder zo'n 15.000 deelnemers mee aan de Rally for Life.

Rome

Met ruim 40.000 deelnemers aan de March for Life in Rome was het aantal weer een derde meer dan vorig jaar. In de week voor­af­gaand aan de Mars heeft in Rome een hele pro-life­week plaats­gevonden. Op de zaterdag, 3 mei, werd op initiatief van Human Life Inter­national ter afsluiting van de week een congres gehouden waar leiders van allerlei pro-lifegroepen uit ruim dertig landen aan deel hebben genomen.

In de morgensessie kwam aan bod hoe het publiek benaderd kan worden over de pro-life-beweging, maar ook hoe de politiek beïnvloed kan worden. Ook werd besproken dat het belangrijk is met zoveel mogelijk diverse religieuze groeperingen in gesprek te gaan en het belang van het pro-life-gedachten­goed onder de aandacht te brengen. In de middag was er een openbare vergader­sessie, waarbij o.a. kardinaal Burke en George Weigel (biograaf van Paus Johannes Paulus II) hebben gesproken.

Marcia per la Vita - 4 mei 2014

Dublin

De pro life tocht in Dublin werd vooral gehouden om een de regering zover te brengen dat de omstreden abortuswet, die vorig jaar juli is aangenomen, wordt teruggedraaid. De regerende Fine Gael partij had bij de verkiezingen nog beloofd abortus nit te legaliseren, en die belofte hebben ze verbroken, aldus de deelnemers aan de rally. Bij het tot stand komen van de wet hebben ook veel partijleden en sympathisanten afgehaakt, wat lang niet bij iedereen bekend is. Wanneer de wet ook daadwerkelijk wordt ingevoerd, mag abortus – in sommige uitzonderlijke gevallen zelfs tot het einde van de zwangerschap – worden uitgevoerd als het leven van de moeder in gevaar is of als de moeder door de zwangerschap denkt aan zelfmoord. Vooral dat laatste wordt gezien als een vrijbrief voor het laten plegen van abortus. Bij de bijeenkomst in Dublin werd onder meer een voorbeeld genoemd van een vrouw die juist ná het, ondanks twijfel, toch ondergaan van een abortus, zelfmoord had gepleegd.

Rally for Life - 3 mei 2014 - Dublin