Polen wegens ‘gezinstaks’ voor rechterPolen moet zich voor het Europees Hof verantwoorden voor een lager btw-tarief voor kinderartikelen. De Europese Commissie heeft de aanklacht ingediend wegens schending van het Europees recht.
Polen moet zich voor het Europees Hof verantwoorden voor een lager btw-tarief voor kinderartikelen. De Europese Commissie heeft de aanklacht ingediend wegens schending van het Europees recht.

Polen wegens ‘gezinstaks’ voor rechterHet verlaagde btw-tarief van zeven procent, die vooral gezinnen ten goede komt, is niet in EU-verband afgesproken en ligt beneden minimumtarief. De ondergrens van het btw-tarief in de EU-staten bedraagt 15%. Verlaagde tarieven mogen alleen op bepaalde producten worden toegepast. Kinderkleding en -schoeisel vallen daar niet onder. Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar daar moet de EU toestemming voor verlenen.

In de EU heerst al jaren onenigheid over een gezinsvriendelijke btw-tarief. Begin november hebben de ministers van financiën de uitwerking van concrete voorstellen bevolen. Daarbij zou de gezinsvriendelijke btw “niet discriminerend” mogen uitwerken en ook niet “concurrentievervalsend” zijn.

Op gezinsvriendelijke btw wordt onder meer aangedrongen door de Europese bisschoppelijke comissie COMECE, waarvan de Nederlandse bisschop Ad van Luyn voorzitter is. Zo’n tarief zou dan moeten gelden voor producten en diensten voor het gezin. (KN/KNA)