President Vladimir Poetin (foto: Wikipedia)Drie kinderen per gezin moet de norm worden in Rusland, vindt president Vladimir Poetin, en de regering moet daar de voorwaarden voor scheppen. Rusland kampt sinds de jaren negentig met een bevolkings­afname. Drie kinderen per gezin moet de norm worden in Rusland, vindt president Vladimir Poetin, en de regering moet daar de voorwaarden voor scheppen. Rusland kampt sinds de jaren negentig met een bevolkingsafname.

President Vladimir Poetin (foto: Wikipedia) “Ik ken de mening van de demografen die zeggen dat dit voor Rusland een moeilijke zo niet onmogelijke opgave is”, aldus de president.

Volgens Poetin is het doel echter absoluut haalbaar. Daarvoor moet men echter “de mouwen opstropen, zich een doel stellen en daar consequent naar toe werken. Men moet de mensen helpen zodat het mogelijk wordt.”

Naast het stimuleren van het aantal geboortes, moet de regering de gehele kinderinfrastructuur met peuterspeelzalen, kleuterscholen, basisscholen en kinderartsen ontwikkelen, zegt Poetin.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie heeft Rusland met een sterfte-overschot te maken gehad, waarbij de bevolking met zo’n 700.000 mensen per jaar afnam. In 2012 was er voor het eerst weer een bescheiden bevolkingstoename van 800 mensen.

Om geboortes te bevorderen ontvangen Russische ouders vanaf het tweede kind een eenmalige uitkering van € 10.150, het zogenaamde ‘moederschapskapitaal’. (KN)