Pim en Marloes

Wij zijn Pim en Marloes en hebben twee zoons: Youp (10) en Hugo (6). Wij, Pim (40), Marloes (36), Youp (10) en Hugo (6) zijn afgelopen mei-vakantie naar Lourdes geweest. We noemen het geen vakantie maar een bedevaart.

Vrijwilligers

Pim en MarloesAl sinds mijn 18e ga ik als vrijwilliger mee met de bedevaart naar Lourdes. Marloes is vier jaar later met mij meegegaan en nu gaan ook de kinderen al vaker mee. Marloes en ik gaan nog steeds als vrijwilliger mee en de kinderen als pelgrim in de kinder- en jongerenreis die VNB Nationale Bedevaarten elk jaar organiseert.

Van jongere, als hulp bij vooral vervoer van de pelgrims, ben ik later als brancardier overgestapt op de kamers van de mensen. Later heb ik de overstap gemaakt naar de kinderen en jongeren. Al vanaf de eerste keer dat ik dat deed, is Youp mee geweest als pelgrim en wij als groepsbegeleiders. Afgelopen mei waren we voor de tweede keer als gezin compleet in Lourdes. Wat een rijkdom is het om daar te mogen zijn.

Nieuwe vrienden

Wat het jaarlijks terugkeren naar Lourdes nou zo waardevol maakt? Ik vroeg dit aan Youp en hij zei: “Omdat je er nieuwe vrienden krijgt.” En dat geldt voor ons ook. Ook wij leren elk jaar weer nieuwe mensen kennen die na afloop dezelfde ervaringen blijken te hebben. Het Lourdes-virus slaat bij ongeveer iedereen toe. Wat we dan doen? Marloes en ik gaan als vrijwilliger mee om anderen de week van hun leven te bezorgen. Om daar deelgenoot van te mogen zijn, is een geweldige ervaring elk jaar weer. Daarnaast is het geloof ook een bindende factor om terug te komen.
Een week lang de snelheid van thuis en de zorgen van alledag parkeren, tot rust komen en de batterij opladen om er weer tegenaan te gaan zijn ook redenen om elke keer weer terug te gaan.

Kinderbedevaart

Wanneer ik nu zou zeggen dat ik alleen naar Lourdes zou gaan, zouden de kinderen daar echt niet blij van worden, want ze willen mee. Bij de kinder- en jongerenbedevaart die we mede begeleiden gaan we niet alleen als ouder maar ook als medewerker mee. De kinderen zitten in een groep met leeftijdgenoten, waar Marloes een van de begeleiders is. Ook met de andere kinderen komen de ouders vaak mee. Er zijn verschillende opties: ouders kunnen als pelgrim in hetzelfde hotel zitten als hun kinderen, of ze zitten als pelgrim in een ander hotel en komen zo af en toe eens kijken. Je kunt ook als gezin in een hotel terecht en de kinderen bij een groep aan laten sluiten. Uiteindelijk zijn er veel verschillende manieren om als gezin Lourdes te beleven.

Een week is kort en je maakt echt heel veel mee op zo’n bedevaart maar het blijft elk jaar weer een belevenis. En dat je zoiets mag en kan beleven met je eigen gezin is helemaal fantastisch. Een aanrader dus om als gezin eens op een georganiseerde bedevaart te gaan.

Vorige bijdragen

Familie Schemkes
Henk en Marie-Yvonne
Harald en Caroline