#Abortusfonds: Niet namens ons! Zeg 'Nee' tegen minister PloumenOp de website CitizenGO.org is een petitie gestart tegen het fonds waarmee minister Ploumen (PvdA) ingaat tegen een pro-life decreet van de Amerikaanse president Donald Trump. #Abortusfonds: Niet namens ons! Zeg 'Nee' tegen minister PloumenOp de website CitizenGO.org is een petitie gestart tegen het fonds waarmee minister Ploumen (PvdA) ingaat tegen een pro-life decreet van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump tekende vlak na zijn aantreden voor de herinvoering van het Mexico-City Beleid, waarmee subsidies zijn stopgezet voor organisaties als Planned Parenthood en Marie Stopes International, die zich wereldwijd inzetten voor abortus gefinancierd met Amerikaans belastinggeld.

“De betreffende organisaties kregen voorheen geld voor andere activiteiten, zodat ze geld dat ze al hadden konden gebruiken voor abortus. Met een omweg kwam het dus op hetzelfde neer als het bekostigen van de abortus zelf”, meldt CitizenGo op haar website.

‘She Decides’

Ploumen, minister van Ontwikkelingssamenwerking, ging daags na de ondertekening van het decreet in de aanval door de oprichting van een alternatief internationaal fonds onder de naam ‘She Decides’.

Het fonds moet onder meer garant staan voor bevordering van seksuele voorlichting, anticonceptie en kraamhulp. Haar voorstel kreeg internationaal veel bijval: uit meer dan 150 landen kwamen positieve reacties.

In opspraak

Door het faciliteren van ‘veilige abortussen’ wil de minister ook voorkomen dat er meer ‘onveilige’ en ‘illegale’ abortussen plaatsvinden in met name Afrika. CitizenGo stelt dat dit niet klopt.

Organisatie Marie Stopes raakte volgens de organisatie juist in opspraak “wegens het uitvoeren van illegale abortussen met pijnlijke methoden, waarna de embryo’s door de WC werden gespoeld”. Ook wordt “in de illegale abortuscentra van de organisatie in Oeganda de radio harder gezet om het geluid te overstemmen van vrouwen die kermen van de pijn”.

‘Fonds gaat zelfs verder dan onder Obama’

Daarnaast wijst CitizenGo op het feit dat “directe financiering van abortusactiviteiten met ontwikkelingsgelden in de VS sinds 1973 altijd verboden is geweest, terwijl het voorgestelde abortusfonds een dergelijke beperking niet kent: het abortusfonds gaat dus verder dan het VS-beleid zelfs onder president Obama ging”.

“Het is mooi om een ‘gidsland’ te willen zijn, maar het opdringen van abortus aan Afrikaanse landen is niet het goede voorbeeld geven. Fundamentele kraamzorg moet gewaarborgd worden, maar het doden van ongeboren kinderen hoort daar niet bij!”, aldus het pro-life platform.

Nederlands belastinggeld

Een ander argument dat CitizenGo noemt is het gebruik van (Nederlands) belastinggeld om het initiatief te steunen. Het kabinet zegde Ploumen 10 miljoen euro toe voor het fonds, dat in totaal 600 miljoen euro bij elkaar wil brengen. “Niet namens ons en niet met ons belastinggeld! Wij verzoeken de minister dan ook om dit project per direct te stoppen”, aldus de organisatie.

Teken de petitie

In minder dan twee dagen tijd hebben al meer dan twintigduizend mensen de petitie ondertekend! Laat je stem horen en onderteken deze petitie: