PestenHeb je gemerkt dat je kind wordt gepest, dan kun je een aantal dingen doen om je kind te helpen en ervoor te zorgen dat het pesten stopt. Een paar adviezen:

 1. Neem je kind serieus
  Als je kind voortdurend wordt gepest, is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met de angst en onzekerheid die hij hierdoor heeft ontwikkeld. Maak je kind in geen geval uit voor een zwakkeling, die maar moet leren om voor zichzelf op te komen. Dit werkt averechts en maakt je kind nog onzekerder…

PestenHeb je gemerkt dat je kind wordt gepest, dan kun je een aantal dingen doen om je kind te helpen en ervoor te zorgen dat het pesten stopt. Een paar adviezen:

 1. Neem je kind serieus
  Als je kind voortdurend wordt gepest, is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met de angst en onzekerheid die hij hierdoor heeft ontwikkeld. Maak je kind in geen geval uit voor een zwakkeling, die maar moet leren om voor zichzelf op te komen. Dit werkt averechts en maakt je kind nog onzekerder. Vertel hem in plaats daarvan dat je zijn gevoelens begrijpt en dat je zoveel mogelijk wilt doen om hem te helpen. Zorg dat je kind zich veilig voelt bij jou.
 2. Spreek de verantwoordelijken erop aan
  De ouders van de pestkoppen en de leidinggevenden in de situatie waarin je kind wordt gepest, zoals de meester op school, moeten weten wat er aan de hand is. Zij kunnen de schuldigen het beste aanspreken op hun gedrag. Zoek daarom samen met hen naar een oplossing voor het probleem.
 3. Maak je kind assertiever
  Om te voorkomen dat je kind in de toekomst weer het slachtoffer wordt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij sterker wordt. Leer je kind hoe hij voor zichzelf op kan komen. Oefen samen met hem om ‘nee’ te zeggen in situaties die hij niet leuk vindt. Wanneer je kind beseft dat hij op mag komen voor zijn eigen behoeften en rechten en dat ook daadwerkelijk durft te doen, staat hij al heel wat steviger in zijn schoenen.

(bron www.kinderinfo.nl)