Buon Appetito - pauselijk kokenPaus Franciscus is verzot op een maaltijd van Empanadas, gestoofd rundvlees en ter afronding een ‘Dulce de Leche’, een crème uit melk en suiker die op Argentijnse traditionele wijze is bereid. Dat schrijft David Geisser. Buon Appetito - pauselijk kokenPaus Franciscus is verzot op een maaltijd van Empanadas, gestoofd rundvlees en ter afronding een ‘Dulce de Leche’, een crème uit melk en suiker die op Argentijnse traditionele wijze is bereid. Dat schrijft David Geisser, een lid van de Zwitserse garde, in zijn pas gepubliceerde boek ‘Buon appetito’ met keukenrecepten van het Vaticaan. In zijn boek gunt hij de lezer een blik op de kantine en de keuken van het Vaticaan. Hij vertelt ook dat deze Argentijnse paus tot aan zijn verkiezing altijd graag zelf heeft gekookt en hij getuigt hoe het menu van de Zwitserse garde zich doorheen de eeuwen steeds sterker heeft aangepast aan de Italiaanse keuken.

De 24-jarige gardist David Geisser is kok van opleiding. Hij is naar eigen zeggen gepassioneerd door voedsel. Met ‘Buon appetito’ gunt hij een blik op de lievelingsgerechten van de pausen Joannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus, maar eveneens van Staatssecretaris Pietro Parolin die verlekkerd is op gnocchi. Volgens Giesser was paus Benedictus XVI erg gesteld op gezond eten uit Beieren, met een voorkeur voor groentensla met worst en varkensvlees met knoedels. Paus Joannes Paulus II had een voorkeur voor gerechten zoals Pirogi en blinde vinken met rodekool.

Geisser stelt in zijn fascinerende boek een Pools en Beiers menu voor, evenals een Argentijnse maaltijd met de lievelingsgerechten van de drie laatste pausen. Kardinaal Koch stelt in ‘Buon appetito’ het recept van een ‘kotelet milanaise’ voor en de persoonlijke secretaris van de vorige paus Georg Ganswein presenteert zijn ‘saltimbocca op Romeinse wijze’. ‘Buon appetito’ is verschenen in het Duits, het Italiaans en het Frans. Het is fraai geïllustreerd met foto’s van de Poolse fotografe Katarzyna Artymiak. (Kerknet)