Mozaïek van de Heilige FamilieVlak voordat paus Benedictus XVI woensdag 11 april de algemene audiëntie hield, heeft hij een mozaïek van de Heilige Familie gezegend. Het mozaïek is bestemd voor de zevende Wereldontmoeting van Gezinnen, van 30 mei t/m 3 juni in Milaan. Mozaïek van de Heilige FamilieVlak voordat paus Benedictus XVI woensdag 11 april de algemene audiëntie hield, heeft hij een mozaïek van de Heilige Familie gezegend. Het mozaïek is bestemd voor de zevende Wereldontmoeting van Gezinnen, van 30 mei t/m 3 juni in Milaan.

De voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin, kardinaal Ennio Antonelli, presenteerde het geschenk aan de paus. De paus heeft de mozaïek van de H. Familie overgedragen aan mgr. Erminio De Scalzi, voorzitter van het organiserend comité van de World Meeting of Families in Milaan.

Het mozaïek werd gemaakt door de Sloveense kunstenaar en jezuïet, Marko Ivan Rupnik (1954). Het mozaïek toont de Heilige Familie samen met H. Drie-eenheid, die vertegenwoordigd wordt via de hand van de Vader van waaruit het vuur van de Geest richting Jezus straalt. Aan weerszijden van Jozef en Maria zijn het aardse paradijs en het hemelse Jeruzalem verbeeld: de Heilige Familie is zo het centrum van de heilsgeschiedenis.

Het mozaïek zal het icoon van Kiko Arguello, de stichter van de Neocatechumenale Weg, als symbool voor de Wereldgezinsdagen vervangen. Dat heeft de eerste jaren van de Wereldgezinsdagen meegereisd naar de verschillende plaatsen waar deze dagen plaatsvonden. Daarin stond de geboorte van Christus en de Aanbidding van de herders centraal. Ook nu worden, door de krachtige suggestieve beelden, de diepe waarheden van de Menswording onder de aandacht gebracht. Deze beelden zijn steeds zo bedoeld dat christelijke gezinnen deze vertalen naar hun eigen leven.

De Heilige Familie is immers het model voor hedendaagse christelijke gezinnen die de heiligheid van het huwelijk en hun taak daarin als vaders en moeders hoogachten. Voor kinderen is het Kind Jezus, dat in gehoorzaamheid aan zijn ouders leefde, een voorbeeld om elke dag te volgen.

Marko Ivan Rupnik heeft eerder, op verzoek van paus Johannes Paulus II, een mozaïek gemaakt in de Redemptoris Mater kapel in het Vaticaan, evenals mozaïeken in de basilieken van Fatima en San Giovanni Rotondo en op de gevel van het Heiligdom van Lourdes.

De Wereldontmoeting van Gezinnen vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Milaan is dit jaar de stad die de ruim 300.000 verwachtte bezoekers tussen 30 mei en 3 juni zal ontvangen. De Wereldontmoeting van Gezinnen vindt om de drie jaar plaats. De bijeenkomst bevat telkens vijf onderdelen: een internationaal theologisch-pastoraal congres, een kindercongres, eucharistievieringen, een ontmoetingsfeest met getuigenissen en de afsluitende viering, die wordt voorgegaan door een afgezant van de paus, met kardinalen, bisschoppen en priesters uit de hele wereld. (Kath.net, Romereports, kg)

Pope blesses mosaic for the coming World Meeting of Families