Paus Franciscus (foto: Mazur / Catholicnews.org.uk)Paus Franciscus heeft impliciet zijn zegen gegeven aan een referendum in Slowakije dat gericht is op behoud van het traditionele huwelijk en tegen adoptierechten voor homostellen. Paus Franciscus heeft impliciet zijn zegen gegeven aan een referendum in Slowakije dat gericht is op behoud van het traditionele huwelijk en tegen adoptierechten voor homostellen.

Paus Franciscus (foto: Mazur / Catholicnews.org.uk)Na de algemene audiëntie van woensdag zei Franciscus: “Ik groet de pelgrims uit Slowakije en ik wil, door hen, mijn waardering uitspreken voor de hele Slowaakse Kerk, en iedereen bemoedigen zijn inspanningen voort te zetten ter verdediging van het gezin, de vitale cel van de samenleving.”

Grondwet

Het Slowaakse parlement voegde in juni een passage toe aan de grondwet die de rechten en plichten verbonden aan het huwelijk voorbehoudt aan een wettelijk erkende band tussen een man en een vrouw.

Drie vragen

Morgen krijgen de Slowaken in het referendum drie vragen voorgelegd. De eerste betreft de vraag of een huwelijk moet worden gedefinieerd als een band tussen een man en een vrouw. De uitkomst zal overigens de juridische situatie niet veranderen. De tweede vraag betreft adoptie door homostellen en de derde zou ouders het recht geven hun kinderen niet te laten deelnemen aan lessen seksuele voorlichting.

Kroaten

Ook in Polen, Hongarije en Kroatië bestaan wetten die het huwelijk definiëren als een levensband tussen man en vrouw. (Katholiek Nieuwsblad)

Petitie

Op de website CitizenGo is een referendum gestart met op moment van schrijven bijna 100.000 ondertekenaars ter ondersteuning van het gezinsreferendum: