Paus Benedictus XVI in NazarethPaus Benedictus heeft in Nazareth opgeroepen tot een nieuwe bezinning op de “heiligheid van het gezin”. Het gezin is de hoeksteen van elke goede samenleving, verzekerde de paus zijn toehoorders.
Paus Benedictus heeft in Nazareth opgeroepen tot een nieuwe bezinning op de “heiligheid van het gezin”. Het gezin is de hoeksteen van elke goede samenleving, verzekerde de paus zijn toehoorders. Daarom heeft de staat de plicht “gezinnen bij hun opvoedingsplicht te ondersteunen,” zei de paus donderdag bij een mis in de plaats waar Jezus opgegroeid is. Tevens vroeg hij levenslange trouw tussen man en vrouw, waarbij nieuw leven als “geschenk van God” aangenomen kan worden.

Paus Benedictus XVI in NazarethDe Eucharistieviering werd bijgewoond door tienduizenden mensen uit alle landen van de wereld. De mis was tevens afsluiting en hoogtepunt van het Jaar van het Gezin dat de Kerk in het Heilige Land uitgeroepen had. Benedictus wees er nog eens op dat gezinnen in waardigheid zouden moeten kunnen leven en zich ontplooien. Elke persoon in het gezin, van het kleine kind tot de oudste, moet om zichzelfs wille opgenomen worden. Ook pleitte de paus voor het respecteren van de “door God gegeven waarde en eigen rol van vrouwen” . In het gezin en in het beroep bezitten vrouwen een onmiskenbare gave de samenleving menselijk te houden, aldus de paus.

Het bezoek aan Nazareth was door strenge veiligheidsmaatregelen omgeven. Bij de ingangen moesten de bezoekers zich aan uitgebreide veiligheidscontrole onderwerpen. In de aanloop hadden islamisten opgeroepen tot protesten tegen het bezoek van de paus. (KN/KNA – foto: AP)