Paus Benedictus XVI op Twitter met @pontifexPaus Benedictus XVI heeft sinds vandaag zijn eigen Twitter-account @pontifex. De eerste pauselijke tweets verschijnen op 12 december, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Het zal gaan om antwoorden op vragen die gesteld zijn met de hashtag #askpontifex. Paus Benedictus XVI heeft sinds vandaag zijn eigen Twitter-account.

De 85-jarige Benedictus is te volgen via @pontifex, maakte het Vaticaan vandaag bekend. De eerste pauselijke tweets verschijnen op 12 december, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Het zal gaan om antwoorden op vragen die gesteld zijn met de hashtag #askpontifex.

Paus Benedictus XVI op Twitter met @pontifexDe naam is “een goede” vanwege de dubbele betekenis, zei Vaticaans media-adviseur Greg Burke tegenover journalisten. "Het betekent ‘paus’ en ook ‘bruggenbouwer’. De paus wil iedereen bereiken”, aldus Burke.

“We krijgen een geestelijke boodschap. De paus zal niet rondlopen met een Blackberry of iPad, en niemand zal hem woorden in de mond leggen. Hij zal tweeten wat hij wil tweeten.” De paus verstuurt zijn eerste tweet zelf, maar in de toekomst zullen de meesten worden gemaakt door medewerkers, en geeft Benedictus zijn akkoord voordat ze verstuurd worden.

De tweets zullen primair genomen zijn uit de inhoud van de wekelijkse algemene audiëntie, de zondagse angelustoespraken en preken op belangrijke kerkelijke feestdagen. Ook zullen ze reacties bevatten op belangrijke gebeurtenissen in de wereld, zoals natuurrampen.

De tweets verschijnen in eerste instantie in het Spaans, Engels, Italiaans, Portugees, Duits, Pools, Arabisch en Frans. Andere talen volgen in de toekomst.

Hoewel de paus een van ’s werelds bekendste twitteraars is, zal hij zelf niemand actief gaan volgen. Om 13.30 uur, kort na de lancering van het account, had Benedictus al bijna dertigduizend volgers. (KN)

Elke katholiek met een Twitter-account volgt natuurlijk onmiddellijk @pontifex!