Paus Franciscus: Moeders zijn het krachtigste medicijn“Moeders zijn het krach­tigste medicijn tegen onze individualistische en egoïstische neigingen.” Dat zei paus Franciscus tijdens het hoogfeest van de H. Maria, Moeder van God, zondag 1 januari 2017. “Moeders zijn het krachtigste medicijn tegen onze individualistische en egoïstische neigingen.” Dat zei paus Franciscus tijdens het hoogfeest van de H. Maria, Moeder van God, zondag 1 januari 2017.

In de Sint-Pieter sprak de paus op nieuwjaarsdag over hoe belangrijk het is te weten dat wij als gelovigen “geen wees zijn”, aldus Katholiek Nieuwsblad. “Het vieren van het moederschap van Maria, Moeder van God en onze moeder, aan het begin van een nieuw jaar betekent het herdenken van een zekerheid die onze dagen begeleidt: wij zijn een volk met een moeder, wij zijn geen wezen.”

Paus Franciscus: Moeders zijn het krachtigste medicijnPaus Franciscus noemde moeders het beste medicijn tegen het individualisme en het egoïsme in de wereld. “Een samenleving zonder moeders zou niet alleen een koude samenleving zijn, maar een samenleving die het hart heeft verloren.”

Verwijzend naar de moeders die hun kinderen in de gevangenis bezoeken, moeders die in oorlogstijd en op de vlucht voor hun kinderen zorgen, zei de paus dat moeders “zelfs op de ergste momenten weten te getuigen van de tederheid, van de onvoorwaardelijke toewijding, van de kracht van de hoop.”

En Maria, aldus paus Franciscus, heeft ons die moederlijke warmte gegeven, “die ons omgeeft te midden van moeilijkheden”. “De moederlijke warmte die niet toestaat dat iets of iemand in het hart van de Kerk de revolutie van tederheid dooft die door haar Zoon is begonnen. Waar een moeder is, daar is tederheid.”

En die tederheid beschermt ons tegen de “bijtende ziekte” in de samenleving, namelijk die van het “geestelijk wees zijn”. Die ziekte zorgt ervoor, zei hij, dat mensen het vermogen verliezen “van de tederheid, van de verwondering, van het medelijden en van de compassie”. Als we naar de Heilige Maagd kijken, zei de paus, brengt dat een glimlach op ons gezicht, omdat we ons “een volk voelen”. (KN)