Paus kondigt terugtreding aanVandaag, maandag 11 februari, om 12.00 uur werd bekend dat paus Benedictus XVI  heeft aangekondigd dat hij per 28 februari 2013 om 20.00 uur zal aftreden. Het nieuws is zelfs voor zijn naaste medewerkers een verrassing. Vandaag, maandag 11 februari, om 12.00 uur werd bekend dat paus Benedictus XVI heeft aangekondigd dat hij per 28 februari 2013 om 20.00 uur zal aftreden. Het nieuws is zelfs voor zijn naaste medewerkers een verrassing.

Paus kondigt terugtreding aanIn zijn verklaring noemde de paus ouderdom en een snel verslechterende gezondheid als reden voor het neerleggen van het ambt. Joseph Aloisius Ratzinger werd geboren op 16 april 1927. Op 19 april 2005 werd hij op 78-jarige leeftijd verkozen tot paus. Op 28 februari 2013 zal hij zijn ambt neerleggen, anderhalve maand voordat hij Deo Volente 86 jaar zal worden.

Op de website van Bisdom Haarlem-Amsterdam vertelt mgr. Hendriks dat hem was opgevallen dat de gezondheid van de paus achteruitging. Over de hele wereld verschijnen artikelen en commentaren op radio, tv, internet en in de geschreven pers.
 
Wat ons nu rest is dankbaarheid voor de indrukwekkende prestaties gedurende zijn pontificaat en gebed voor de gezondheid en toekomst van nu nog onze paus. Paus Benedictus XVI zal zich na zijn ambtsneerlegging terugtrekken in het Karmelklooster binnen de Vaticaanse muren.

In maart al zal een conclaaf worden belegd met alle 118 kardinalen die nog niet hun 80ste levensjaar hebben volgemaakt. Dat moet tussen de 15 en 20 dagen na de dood of terugtreding van een paus gebeuren. Ook kardinaal Eijk zal hierbij aanwezig zijn.

Zie ook Katholiek Nieuwsblad