Vaderschap (foto: Ed Yourdon)Het ontbreken van vaders in het leven van kinderen kan “zeer ernstige wonden” veroorzaken. Dat zei paus Franciscus tijdens zijn woensdagaudiëntie die hij geheel aan het vaderschap wijdde. Het ontbreken van vaders in het leven van kinderen kan “zeer ernstige wonden” veroorzaken. Dat zei paus Franciscus tijdens zijn woensdagaudiëntie die hij geheel aan het vaderschap wijdde.

Vaderschap (foto: Ed Yourdon)Het woord ‘vader’ is vooral christenen dierbaar omdat Jezus het hen geleerd heeft als gebed. “Het mysterie van de intimiteit van God, Vader, Zoon en Heilige Geest, vormt de kern van ons christelijke geloof”, aldus de paus.

Geen bevrijding

Vaderschap is een “fundamentele relatie die zo reëel is als de geschiedenis van de mens”. In de Westerse cultuur werd de moderne “samenleving zonder vaders aanvankelijk gezien als een bevrijding: bevrijding van de vader-heer.” Terwijl een ‘autoritarisme’ dat ‘overweldigend’ is en kinderen als ‘dienaars’ behandeld niet goed is, geldt dat volgens de paus net zozeer voor de absentie van vaders.

Te geconcentreerd

“Vaders concentreren zich zo vaak op zichzelf, op hun werk en soms op hun individuele bezigheden dat zij zelfs hun gezin vergeten”, zei hij. Terwijl hij het ontbreken van vaders beklaagde, stelde de paus dat “de afwijkende gedragingen van kinderen en adolescenten grotendeels aan dat ontbreken is toe te schrijven.”

Vaderrol

Vaders schieten tekort wanneer zij vergeten dat zij vader zijn en in plaats daarvan ernaar streven op gelijke voet te staan met hun kinderen. Vaders zijn geroepen tot een opvoedende taak: door woord en voorbeeld. Zij dienen principes, waarden en leefregels door te geven die kinderen net zozeer nodig hebben als voedsel.

Verweesd

De samenleving heeft ook een vaderlijke taak, maar heeft kinderen verweesd gelaten met hun dromen van vermaak en pleziertjes en daarmee "worden begoocheld door de God van het geld en de werkelijke rijkdommen wordt onthouden.”

De paus zegde toe volgende week te zullen spreken over de mooie kanten van het vaderschap. (Katholiek Nieuwsblad)

Rkdocumenten

Op Rkdocumenten is nu ook de integrale Nederlandse vertaling uit het Italiaans verschenen.