Gianna Beretta MollaDe Italiaanse heilige arts en moeder Gianna Molla en de heilige paus Joannes Paulus II zijn wegens hun inzet voor het gezin en de gezinswaarden uitgeroepen tot patroonheilige van het Wereldgezinscongres. De Italiaanse heilige arts en moeder Gianna Molla en de heilige paus Joannes Paulus II zijn wegens hun inzet voor het gezin en de gezinswaarden uitgeroepen tot patroonheilige van het Wereldgezinscongres dat van 22 tot 27 september 2015 plaats vindt in de Amerikaanse stad Philadelphia. Dat heeft aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia bekend gemaakt. Voor de bijeenkomst worden tienduizenden gezinnen en afgevaardigden van gezinsverenigingen uit de hele wereld verwacht. Mgr. Chaput verwacht dat ook paus Franciscus naar Philadelphia komt voor de slotwake en de slotviering van het congres. 

Gianna Beretta MollaDe Italiaanse kinderarts Gianna Beretta Molla werd in 2004 heilig verklaard. In 1961, toen ze al drie kinderen had, werd ze opnieuw zwanger. Op het einde van de tweede maand van haar zwangerschap voelde ze een acute pijn, waarop artsen een tumor vaststelden en haar adviseerden abortieve behandelingen te ondergaan. Gianna koos voor het kind en weigerde behandeling, het keven van haar kind en van haarzelf aan de Voorzienigheid toevertrouwend. Enkele dagen voor de geboorte verzekerde ze haar arts: “Als je moet kiezen, mag er niet de minste twijfel zijn. Ik vraag het U uitdrukkelijk: kies voor het leven van de baby. Red hem!”. Op 21 april 1962 schonk ze het leven aan een dochtertje, Gianna Emanuella. Zeven dagen later overleed zij, op 38-jarige leeftijd.

Op 10 april 2015 publiceerde de linkse Italiaanse krant ‘L’Unita’ een bijdrage van Gloria Buffo, een links parlementslid, die felle kritiek uitte op de beslissing van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken om Gianna Molla op te nemen in de drie boekdelen met biografieën van de 250 belangrijkste Italiaanse vrouwen. Molla is de voorbije decennia voor katholieken een icoon geworden en tegelijk een doorn in het oog van de Italiaanse pro-abortusgeweging. 

Haar heiligverklaring is mee te danken aan de wonderbaarlijke redding van een ongeboren baby. In 2000 kreeg de Italiaanse Elisabete Arcolino Comparini in de derde maand van de zwangerschap van haar derde kindje dusdanige problemen dat de baby eigenlijk geen kans maakte. Toch schonk ze in mei 2000 het leven aan een meisje. De ouders, die de hele tijd intens tot Molla gebeden hadden, noemden haar uit dankbaarheid Gianna Maria. (RKDocumenten.nl)