Mariska OrbánMariska Orbán over de open brief: “Mijn open brief aan Tweede-Kamerlid Jeanine Hennis heeft veel reacties opgeleverd, de website van KN was zelfs gedurende korte tijd uit de lucht wegens overbelasting. Veel reacties lijken enkel gebaseerd te zijn op een enkele uit de context gehaald citaat en dat is jammer.”

Mariska OrbánMariska Orban, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, heeft een open brief geschreven aan VVD-Tweede-Kamerlid Hennis-Plasschaert over het onrecht van abortus. Na heftige reacties heeft Mariska het volgende geschreven over de open brief:

 

Mijn open brief aan Tweede-Kamerlid Jeanine Hennis heeft veel reacties opgeleverd, de website van KN was zelfs gedurende korte tijd uit de lucht wegens overbelasting. Veel reacties lijken enkel gebaseerd te zijn op een enkele uit de context gehaald citaat en dat is jammer.

Wie mij gebrek aan liefde verwijten, wil ik vragen de tekst daarop na te lezen. Het is een brief van vrouw tot vrouw, waarin ik op geen enkele manier Jeanine Hennis beschuldig. Integendeel, ik probeer vanuit mijn eigen ervaring het kostbare van een nog niet geboren leven te beschrijven en de pijn wanneer dat prille leven door een miskraam wordt afgebroken.

Hoe erg is het dat veel vrouwen zonder succes zo graag een kindje zouden krijgen, terwijl tegelijkertijd zoveel andere vrouwen hun gezond kindje laten aborteren. Dat contrast is groot en pijnlijk.

Ik heb Jeanine Hennis gevraagd vanuit haar ervaring van pijn, er als Kamerlid op aan te dringen meer begeleiding te regelen voor de vaak jonge en vaak allochtone ongewenst zwangere vrouwen – abortus is niet de enige optie. Bij wet is het aanreiken van een alternatief weliswaar geregeld, maar in de praktijk gebeurt dit maar zelden.

Kennelijk is het vraagtekens zetten bij de huidige abortuspraktijk voor sommigen een mening waarvoor de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet geldt. De bedreigingen aan mijn adres zijn beschamend voor een land dat bekend staat als tolerant.

Anderen nemen het mij kwalijk dat ik in mijn open brief verwijs naar privézaken van mevrouw Hennis. Ik ga in op informatie die zijzelf uit eigen keuze wereldkundig heeft gemaakt; bovendien zijn het zaken die ik uit eigen ervaring maar al te goed begrijp. De emoties rondom een spontane abortus kunnen helpen de betekenis van abortus provocatus te verhelderen. Dat ik slechts dit op het oog had, zal duidelijk zijn voor wie de moeite neemt mijn brief te lezen. Ik heb tevoren met de persvoorlichter van mevrouw Hennis contact gehad en mijn intentie gemeld een open brief te schrijven. Daar bestond in principe geen enkel bezwaar tegen.

Katholiek Nieuwsblad stimuleert al jaren een discussie over de waarde van het ongeboren leven. Zonder vrouwen te beschuldigen en zonder blind te zijn voor de problemen die vaak ten grondslag liggen aan abortus. Ook nu hoop ik dat een gesprek over deze materie mogelijk blijft, ook naar aanleiding van mijn brief.

Mariska Orbán, hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

Lees hier de open brief