Ouders kennen internetgedrag kinderen nietEen kwart van de ouders weet niet wat hun kinderen op het internet uitvoeren. Veel ouders hebben ook geen maat­regelen getroffen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat kinderen op de pc thuis alleen kindveilige websites kunnen zien.
Ouders kennen internetgedrag kinderen nietEen kwart van de ouders weet niet wat hun kinderen op het internet uitvoeren. Veel ouders hebben ook geen maatregelen getroffen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat kinderen op de pc thuis alleen kindveilige websites kunnen zien.

Symantec, de ontwikkelaar van de Norton beveiligingssoftware, heeft het allereerste Norton Online Living Report (NOLR) gepubliceerd, een uitgebreid rapport over de internetgewoontes van kinderen en volwassenen in acht landen wereldwijd. In het rapport, het eerste van deze omvang, komt onder andere naar voren dat ouders zich wel bewust zijn van de gevaren die hun kinderen online lopen, maar de risico's onderschatten. Weinig ouders nemen maatregelen, zoals het instellen van ouderlijk toezicht op de computer. Ongeveer een kwart van de ouders zegt niet te weten wat hun kinderen online uitvoeren, blijkt uit het onderzoek.

Realiteit

In de Verenigde Staten heeft 21 procent van de ouders geen idee van de online bezigheden van hun kroost. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland is dat respectievelijk 25, 26 en 33 procent. Japanse ouders (43 procent) zijn het meest onwetend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het beeld dat ouders hebben van de activiteiten van hun kinderen op het internet, niet overeenstemt met de realiteit. Gemiddeld één op de vijf kinderen in Europa en de VS geeft toe dingen te doen die de ouders niet zouden goedkeuren. In Duitsland vermoedt slechts 2 procent van de ouders dat hun kind op internet wel eens door een vreemde is benaderd, terwijl maar liefst 24 procent van de kinderen aangeeft dat dat wel eens is gebeurd.

Toezicht

In de Verenigde Staten heeft iets minder dan de helft van de ouders ouderlijk toezicht ingesteld op de computer thuis. In Australië gaat het om 40 procent van de ouders, gevolgd door China (39 procent), het Verenigd Koninkrijk (37 procent), Brazilië (32 procent), Frankrijk (32 procent) en Duitsland (23 procent). Japan bengelt helemaal onderaan. Daar voorziet slechts 5 procent van de ouders ouderlijk toezicht op de pc. In Frankrijk en Brazilië wordt het meest meegekeken over de schouders van internettende kinderen (respectievelijk 41 en 39 procent), in Japan andermaal het minst.

Persoonlijk contact

Uit het rapport blijkt voorts dat mensen over de hele wereld persoonlijk contact leggen op internet. Ruim de helft (52 procent) van de volwassen internetgebruikers zegt online vrienden te hebben gemaakt en de helft (46 procent) van die groep geeft aan dergelijke vriendschappen minstens zo op prijs te stellen als vriendschappen buiten internet. Daarnaast wordt het internet veel gebruikt om te daten, voor sociale netwerksites en om spelletjes en games te spelen.
Ook blijkt uit het onderzoek dat de meeste volwassenen (85 procent) en kinderen (52 procent) op internet ooit het slachtoffer geworden zijn van een digitale aanval (gaande van spam tot een inbraakpoging) en zich zorgen maken om hun veiligheid op internet.

Onderzoek

Het onderzoek werd tussen 12 november en 17 december 2007 in acht landen (VS, Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, China en Japan) uitgevoerd door Harris Interactive, in opdracht van Symantec. Het onderzoeksbureau ondervroeg 4.687 volwassenen van 18 jaar en ouder en 2.717 kinderen tussen 8 en 17 jaar die minstens één uur per maand gebruikmaken van internet. (symantec/belga)