De ouders van Thérèse Martin, beter bekend als Sint-Teresia van Lisieux, worden op 18 oktober, tijdens de gezinssynode in Rome, heilig verklaard. Daartoe ondertekende paus Franciscus op 27 juni het decreet voor de heiligverklaring. De ouders van Thérèse Martin, beter bekend als Sint-Teresia van Lisieux, worden op 18 oktober, tijdens de gezinssynode in Rome, heilig verklaard. Daartoe ondertekende paus Franciscus op 27 juni het decreet voor de heiligverklaring.
Zaterdag 27 juni vond in Rome een consistorie plaats voor vier nieuwe heiligen: de Italiaanse priester Vincenzo Grossi (1845-1917), de Spaanse religieuze en kloosteroverste Maria van de Onbevlekte Ontvangenis (geboren als Maria Isabella Salvat y Romero, 1926-1998) en dus het Franse echtpaar Louis Martin (1823-1894) en Marie-Azélie (Zélie) Guérin (1831-1877), de ouders van de heilige Theresia van Lisieux. In aanwezigheid van de in Rome aanwezige kardinalen ondertekende paus Franciscus de decreten voor hun heiligverklaring.
Meest opvallend is de heiligverklaring van de ouders van de heilige Theresia, omdat het de eerste keer is in de geschiedenis van de katholieke Kerk dat een gehuwd koppel samen heilig wordt verklaard. Hun heiligverklaring vindt op 18 oktober in Rome plaats tijdens de Bisschoppensynode over het gezin. Louis Martin en Zélie Guérin huwden in 1858. Zij hadden negen kinderen, waarvan er zich niet minder dan vijf geroepen voelden tot het godgewijde leven.
Hun heiligheid blijkt vooral uit de 218 brieven van Zélie, geschreven tussen 1863 en 1877. Zélie overleed al op 46-jarige leeftijd aan kanker. Daarna stond Louis alleen in voor de opvoeding van zijn vijf dochters: Marie, Pauline, Léonie, Céline en Thérèse. Louis overleed in 1894, aan de gevolgen van slagaderverkalking. Louis en Zélie werden op 19 oktober 2008 door paus Benedictus XVI als tweede koppel ooit zalig verklaard. (rkdocumenten.nl)