Oudergeld is geen ‘baarpremie’, vindt de Duitse gezinsminister Kristina Schröder. Het mag niet op grond van kortetermijnstijgingen van het geboortecijfer worden beoordeeld, schrijft de CDU-politica in Die Welt. Oudergeld is geen ‘baarpremie’, vindt de Duitse gezinsminister Kristina Schröder. Het mag niet op grond van kortetermijnstijgingen van het geboortecijfer worden beoordeeld, schrijft de CDU-politica in Die Welt.
De uitkering draagt bij aan een nieuwe manier van denken in de maatschappij en heeft in korte tijd meer bereikt dan debatten over feminisme of gelijkheidswetten, aldus Schröder. Van het oudergeld profiteren op middellange termijn vooral vrouwen, onderstreepte de minister. Als vaders ouderschapsverlof opnemen, ontstaan nieuwe loopbaanmodellen en deeltijd arbeidsplaatsen.
Ook het beeld van het gezin verandert. Het resultaat van zulke gezinsvriendelijke modellen ziet men volgens Schröder op de lange termijn ook terug in het geboortecijfer.
Oudergeld vlakt bovendien inkomensverliezen uit en creëert ruimte om te besparen en gezamenlijke tijd voor de ouders na de geboorte. Sinds 2007 kregen volgens de minister 3 miljoen mannen en vrouwen oudergeld. Jaarlijks kost dit ongeveer 4,4 miljard euro. (KN/KNA)