Opvoeder moet kind meer vertrouwen geven“Het ontbreekt menig kind aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. En dat heeft alles te maken met het feit dat moderne ouders hun kinderen te veel uit handen nemen.” Dat schreef psychotherapeut Jeffrey Wijnberg in De Telegraaf. Opvoeder moet kind meer vertrouwen geven“Het ontbreekt menig kind aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. En dat heeft alles te maken met het feit dat moderne ouders hun kinderen te veel uit handen nemen.” Dat schreef psychotherapeut Jeffrey Wijnberg in De Telegraaf.

Een kind hoeft maar te piepen en het krijgt wat het vraagt, is Wijnbergs kritiek. “Een simpele ‘ben heel benieuwd hoe je dat voor elkaar wilt boksen’ getuigt van beter ouderschap en geeft het kind het vertrouwen dat hij zelf ook iets kan bewerkstelligen.” Gebeurt dat niet, dan breekt hem dat later op. “Immers, het kind heeft niet geleerd om voor zichzelf op te komen.”

Ouders moeten de verleiding weerstaan de behoeftes van hun kind direct te bevredigen. Wijnberg: “Want, alleen wanneer de mens met geduld, hard werken, en het overwinnen van tegenslagen zijn levensdoelen verwezenlijkt, groeit hij mettertijd naar echte volwassenheid.”