KastijdingOver de Hersteld Hervormde dominee Vlietstra uit Katwijk aan Zee is in de media grote ophef ontstaan, nadat hij in een nieuwsbrief van de kerk citaten uit een oud geschrift aanhaalde over het 'kastijden' van ongehoorzame kinderen. Over de Hersteld Hervormde dominee Vlietstra uit Katwijk aan Zee is in de media ophef ontstaan nadat hij in een nieuwsbrief van de kerk citaten uit een oud geschrift aanhaalde over het 'kastijden' van ongehoorzame kinderen.

KastijdingPvdA-Kamerlid Khadija Arib heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. De dominee roept volgens haar op tot mishandeling van kinderen.

Vlietstra zelf lichtte tegenover het Reformatorisch Dagblad toe dat hij nooit en te nimmer heeft gesuggereerd dat ouders hun kinderen moeten slaan of anderszins lijfstraffen. In de nieuwsbrief citeert hij uit een vertaling uit 1978 van het oorspronkelijk in de 17e eeuw door Jacobus Koelman geschreven De Pligten der ouders in Kinderen voor God op te voeden. "Ik heb daar geen enkele conclusie aan verbonden."

Lijfstraffen

"Van enigerlei suggestie tot het aanzetten tot lijfstraffen of tot kindermishandeling in welke vorm ook distantieer ik mij ten enenmale", schrijft hij maandag in een verklaring aan het Reformatorisch Dagblad. Het werk van Jacobus Koelman is volgens Vlietstra "beslist nog niet uit de tijd en zelfs zeer lezenswaardig. (…) Het is in liefde geschreven."

In de nieuwsbrief is er geen sprake van advies, aldus de predikant. De dominee beschrijft de aanwijzingen van Koelman aan ouders hoe zij hun kinderen in godsdienst moeten onderwijzen van hun zesde tot hun twaalfde jaar.

Kastijding

De dominee zegt over Koelman in de brief onder meer: "Hij toont welke zonden de ouders hun kinderen bijzonder moeten afleren en hoe: door onderwijzing, bestraffing en kastijding." Dit woord kastijden, aldus de dominee, betekent niet: er op los timmeren. "Het gaat om een terechtwijzing. Bij de één is een oogopslag genoeg, de ander heeft iets anders nodig. Het is geen populair standpunt misschien, maar ik schaam mij er niet voor."

Media

Verreweg de meeste media – zoek maar eens via Google – hobbelen achter elkaar aan in het bij voorbaat veroordelen van de dominee en zijn standpunten. Dat blijkt al uit de gekozen koppen. Die variëren van 'Ophef over kastijden kinderen', en 'Katwijkse dominee: kinderen slaan is goed' tot 'Dominee roept op tot kindermishandeling'. 

Tussen de berichten over deze kwestie valt de blog van Kees Vreeken op. Hij constateert hoe de media elkaar klakkeloos napraten, zonder de moeite te nemen de nieuwsbrief waar het over gaat te bekijken (*) of zich te verdiepen in de context. Tegelijkertijd concludeert hij dat het gewoon niet slim is om teksten uit de 17e eeuw voor de tijd van nu te gebruiken. Dat mag echter, aldus de blogger, geen reden zijn de dominee in zo'n kwaad daglicht te stellen.

Ook Bart Jan Spruyt, voorzitter van de Edmund Burke Stichting, schreef een column op Binnenlandsbestuur.nl


*) Bij nazoeken op internet is het de redactie van katholiekgezin.nl overigens niet gelukt de volledige tekst van de nieuwsbrief te achterhalen. Her en der worden wel fragmenten aangehaald.