Honderdduizenden in Madrid op de been voor traditionele gezinHonderdduizenden katholieken hebben zondag in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid deelgenomen aan een Eucharistieviering ter ere van de Heilige Familie.
Honderdduizenden katholieken hebben zondag in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid deelgenomen aan een Eucharistieviering ter ere van de Heilige Familie.

Tegen Spaanse regering

Honderdduizenden in Madrid op de been voor traditionele gezinDe viering stelde de traditionele waarden van het gezin centraal. Waarnemers meldden dat de Mis het karakter van een manifestatie tegen de socialistische regering had, die het homohuwelijk heeft gelegaliseerd, echtscheiding vergemakkelijkt en de abortuswet wil versoepelen.

De Eucharistie, die plaatsvond op de Plaza de Colon, werd gecelebreerd door vijf aartsbisschoppen, 22 bisschoppen en ruim driehonderd priesters. Vorig jaar namen een miljoen gelovigen aan een soortgelijke bijeenkomst deel.

Toekomst van de mensheid

Aartsbisschop Antonio Maria Rouco Varela van Madrid zei in zijn homilie dat de toekomst van de mensheid afhankelijk is van “het gezin, de christelijke familie”. Hij noemde abortus een van de ergste gesels van de moderne tijd.

Paus Benedictus XVI sprak vandaag in zijn Angelustoespraak een boodschap uit tot de deelnemers aan de gezinsviering in Madrid. Hij deed dat in het Spaans. De paus vroeg aandacht voor de katholieke Wereldgezinsdag, die in februari 2009 in Mexico-Stad zal plaatsvinden.

Jezus, Maria en Jozef

Op de zondag onder het Kerstoctaaf, dit jaar zondag 28 december, viert de rooms-katholieke Kerk het feest van de Heilige Familie. Dit feest werd in 1893 door paus Leo XIII ingesteld. De Kerk stelt het ‘heilig huisgezin van Nazaret’ oftewel Jezus, Maria en Jozef ten voorbeeld voor ieder christelijk gezin. Het is het model van vroomheid, liefde, solidariteit en openheid voor het leven. (Katholiek Nederland – foto: AP)