Ryan Eggenberger, schrijver van de open brief aan priestersWe kregen een brief onder ogen die Ryan Eggenberger namens Amerikaanse jonge katholieken heeft gestuurd aan priesters uit zorg voor de toekomst. De inhoud is op zijn minst opmerkelijk te noemen en zeker ook voor katholieke ouders interessant. We kregen een brief onder ogen die Ryan Eggenberger namens Amerikaanse jonge katholieken heeft gestuurd aan priesters uit zorg voor de toekomst. De inhoud is op zijn minst opmerkelijk te noemen en zeker ook voor katholieke ouders interessant.

Ryan Eggenberger, schrijver van de open brief aan priestersDe open brief begint met een flink dankjewel aan de priesters. Dank voor uw moed, aldus de brief, die u toont door te beantwoorden aan uw roeping. “We zijn u voor eeuwig dankbaar.”

Vervolgens komen zes thema's aan bod, omdat “wij dit met u willen delen. Sommige dingen zijn makkleijker dan andere”.

Kort weergegeven, gaat het om de volgende thema’s:

  1. Wij, jongeren, houden van orthodoxie. Velen van ons houden van de tradities van de Kerk, van de dingen die ons nadrukkelijk katholiek maken, zoals biecht, aanbidding, de Rozenkrans en het gebruik van wierrook tijdens de Eucharistieviering.
  2. Wij vinden bidden moeilijk. Wij zijn opgegroeid in een totaal andere wereld met internet, een belachelijk korte aandachtsboog en stilte is bijna nergens meer. Leer ons bidden.
  3. We hebben hulp nodig om te leren omgaan met porno, seks en relaties. Het volstaat niet om te zeggen dat we meer moeten bidden, help ons met programma's, hulpgroepen en mannen en vrouwen die ons richting geven.
  4. Wees niet bang om ons de methodes van NFP te leren. We horen veel over seks, maar niet van de juiste bronnen.
  5. Vertel ons meer over Jezus en leer ons dat hij leeft! Zo velen van ons zijn naar katholieke scholen geweest maar weinigen realiseren zich dat Jezus werkelijk leeft!
  6. We hebben meer mogelijkheden nodig om de Sacramenten te ontvangen. Biechtgelegenheid om 15.30 uur op zaterdagmiddag is moeilijk voor onze generatie. We weten dat jullie het ook druk hebben, maar als de sacramenten zijn wat we zeggen dat ze zijn, zouden ze breder toegankelijk moeten zijn.

De brief eindigt met een duidelijke oproep: “De wereld schrikt ons af en we dorsten naar de Bron van het Leven.”

De volledige brief in het Engels: