Opa en oma-dagDe paus viert op zondag 28 september met duizenden mensen opa- en omadag. Pastoor Otto uit Bisdom Roermond heeft een mooie tekst geschreven die bedoeld is voor alle opa’s en oma’s. De paus viert op zondag 28 september met duizenden mensen opa- en omadag. Pastoor Otto uit Bisdom Roermond heeft een mooie tekst geschreven die bedoeld is voor alle opa’s en oma’s.

Paus Franciscus: “Mijn oma leerde mij bidden!”

Opa en oma-dagIn een interview op 1 november 2012, enkele maanden voor zijn pauskeuze, vertelde kardinaal Bergoglio ook over herinneringen uit zijn jeugd, met name aan zijn oma. “Mijn jongere broer werd 13 maanden na mij geboren. Mijn moeder was met de zorg voor ons beiden wat overvraagd en bracht mij ’s morgens naar mijn oma, in de namiddag werd ik weer opgehaald. (…) Mijn oma was ook degene die mij leerde bidden en mij vertelde uit het leven van de heiligen.” Omdat zijn grootouders uit de Italiaanse streek Piemonte kwamen, leerde hij het eerst – ook wat betreft zijn gebeden – Italiaans, en later pas Spaans. Zijn grootmoeder was voor hem een “Bron voor het leven”.

Grootouders komen tegenwoordig al vroeg in beeld bij de zorg voor de kleinkinderen. Vaak hebben zij hun vaste oppas-dag. En al is die ook vermoeiend, toch ziet men er de hele week naar uit. Omdat men zelf vaak niet meer onder de arbeids- en inkomensdruk staat, hebben grootouders meer rust en tijd voor de kleintjes. Bij de opvoeding telt ook hun ervaring en sereniteit van de jaren mee. Vele grootouders zijn ook de eersten die met hun kleinkinderen over het geloof spreken of met hen bidden. Vaak aan tafel of bij het naar bed brengen. Het is mooi als kinderen zo al van jongs af aan het geloof in God leren kennen en zien beleven.

Door hun leven en geloof kunnen grootouders voor hun kleinkinderen een groot voorbeeld zijn. Een bruidspaar vertelde dat het voorbeeld van de grootouders voor hen een extra reden was om voor de Kerk te trouwen. Deze waren bewust biddende mensen en gingen altijd vol liefde en in eerbied met elkaar om, al meer dan vijftig jaar. “Volgens ons kon dat niet anders dan vanuit Gods kracht; en dat willen wij ook”, was de conclusie van dit bruidspaar.

Paus Franciscus zei in een gesprek met jongeren: “Wij vinden het geloof niet in het abstracte, nee! Er is altijd een persoon, die spreekt en ons zegt, wie Jezus is. Dat is zo mooi! De eerste verkondiging gebeurt thuis, in het gezin. Dat laat mij denken aan de liefde van zo vele moeders en oma’s bij de doorgave van het geloof. Zij zijn het, die het geloof doorgeven. Dat was mijn eerste geloofservaring.”

Grootouders kunnen een bijzondere zegen zijn voor hun kinderen en kleinkinderen. En dat is alle dankbaarheid waard.

Pastoor Otto