SOS Kinderdorpen in GriekenlandGriekse gezinnen leiden onder de crisis waarin hun land zich bevindt. Volgens Nederlands Dagblad klopten sinds het begin van de financiële crisis al meer dan duizend ouders of ouderparen aan bij de Griekse afdeling van de internationale hulporganisatie SOS-Kinderdorpen.

Griekse gezinnen leiden onder de crisis waarin hun land zich bevindt. Volgens Nederlands Dagblad klopten sinds het begin van de financiële crisis al meer dan duizend ouders of ouderparen aan bij de Griekse afdeling van de internationale hulporganisatie SOS-Kinderdorpen.

SOS Kinderdorpen in GriekenlandZij willen dat de organisatie hun kinderen opneemt in een van haar kinderdorpen in het Zuid-Europese land. De chef van de Griekse tak meldt dat het gaat om een stijging van het aantal hulpvragen met ruim 65 procent ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de ouders die aankloppen – onder wie ook veel alleenstaande moeders – kunnen zij zonder hulp hun kinderen niet meer voldoende eten geven.

Door de plotseling gestegen vraagt dreigt overigens SOS-Kinderdorpen Griekenland zelf in de problemen te komen. Zij leeft van giften uit eigen land, maar het aantal donaties is afgenomen. Ook heeft zij te kampen met gestegen belastingen. SOS-Kinderdorpen heeft in Griekenland drie dorpen, waar zij materiële hulp en geborgenheid geeft aan kinderen uit arme en kwetsbare gezinnen.

Naast SOS-Kinderdorpen krijgt ook de Grieks-orthodoxe Kerk meer hulpvragen. Toch verwacht een woordvoerder van de Kerk in Athene dat de echte bulk aan hulpverzoeken pas volgend jaar zal komen.

Ongeveer 20 procent van de Grieken heeft per maand minder dan € 540 te besteden. (KN/ND)