Onvoldoende voor financiële opvoedingVeel ouders leren hun kinderen niet met geld om te gaan. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Veel ouders leren hun kinderen niet met geld om te gaan. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Onvoldoende voor financiële opvoedingOnvoldoende

Veel ouders beginnen te laat met zakgeld en te weinig ouders geven hun kinderen kleedgeld. Bovendien vinden veel ouders dat hun kinderen geen eigen geld nodig hebben omdat zij toch alles voor hen betalen. “Onverstandig”, vindt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat onderzoek heeft gedaan naar de financiële opvoeding. Zo leren kinderen niet met geld om te gaan.

Het Nibud geeft ouders een onvoldoende voor de financiële opvoeding. Om hen een handje te helpen, komt het met het boek Financiële opvoeding? Dat doe je zo! en met een Financiële opvoedtest.

Zakgeld

De meeste ouders geven hun kind pas zakgeld als het negen jaar is. Volgens het Nibud kan dat al vanaf zes jaar. Ook adviseert het Nibud jongeren vanaf twaalf jaar kleedgeld te geven. Nu krijgt maar 30 procent van de tieners tussen twaalf en veertien kleedgeld. Kleedgeld is leergeld, aldus het Nibud. Met een eigen budget leren kinderen te begroten en keuzes te maken.

Naar de zin van het Nibud betalen ook te veel ouders het mobieltje van hun kinderen. Ruim de helft van de jongeren tussen de vijftien en de achttien betaalt de kosten wel zelf. "Veel te weinig", aldus het Nibud, want jongeren moeten leren dat bellen geld kost en dat zij die uitgaven in de gaten moeten houden.

Internet

Driekwart van de kinderen tussen de twaalf en de veertien heeft een eigen betaalrekening. Maar de meeste ouders vinden het niet goed dat hun kind bankzaken via internet regelt. Aankopen via internet worden steeds populairder en dus zouden ouders hun kroost hier juist goed op moeten voorbereiden. (ANP)