Onthouding beter dan veilig vrijenOnderzoek van de Universiteit van Pennsylvania wijst uit dat goede voorlichting om te wachten met seks effectiever is dan het beschikbaar maken van condooms waar het gaat om het voorkomen van tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen.
Onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania wijst uit dat goede voorlichting om te wachten met seks effectiever is dan het beschikbaar maken van condooms waar het gaat om het voorkomen van tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Onthouding beter dan veilig vrijenDe resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. Het onderzoek volgde 662 zwarte leerlingen van 12 jaar. Een deel volgde een acht uur durend lesprogramma onder het motto ‘Seks doe je pas als je er klaar voor bent’. Een ander deel kreeg lessen over ‘veilig vrijen’. Tweederde van de eerste groep stelde het hebben van seks twee jaar uit als resultaat, tegenover de helft bij groep 2.

Eerder onderzoek had slechte resultaten van het propageren van onthouding opgeleverd en geleid tot het stopzetten van deze programma’s die door de regering-Bush waren gefinancierd. Prolifeorganisaties hopen dat de pas gepubliceerde resultaten van het nieuwe onderzoek voor een herziening van dat besluit zullen leiden. Volgens Robert Rector, een conservatief Amerikaans publicist, tonen elf van de vijftien onderzoeken aan dat onthouding beter werkt dan condooms.