Onnodige sterfte door ondervoedingInternationaal onderzoek naar kindersterfte heeft confronterende cijfers opgeleverd. Jaarlijks sterven 3,5 miljoen kinderen door ondervoeding. "Te veel kinderen sterven doordat de wereld niets doet", vinden de onderzoekers.
Internationaal onderzoek naar kindersterfte heeft confronterende cijfers opgeleverd. Jaarlijks sterven 3,5 miljoen kinderen door ondervoeding. "Te veel kinderen sterven doordat de wereld niets doet", vinden de onderzoekers.

Onnodige sterfte door ondervoedingDoor ondervoeding sterven elk jaar 3,5 miljoen kinderen. Dat zijn 9.589 dode baby’s en peuters per dag of 400 per uur. "Onnodig", vinden de wetenschappers. "Er is geen leiderschap." Meer dan eenderde van de overlijdens bij kinderen jonger dan vijf is te wijten aan ondervoeding. Dat blijkt uit vijf verschillende studies, waaronder een onderzoek van de Universiteit van Southampton. Ondervoeding leidt tot ondergewicht, groeivertraging en een tekort aan vitamines en mineralen.

Twintig landen

"Viervijfde van de ondervoede kinderen leeft in amper twintig landen", aldus Richard Horton, hoofdredacteur van het Britse medische blad The Lancet. Onder de landen waar dringend actie nodig is, bevinden zich Birma, Oeganda, India en Zuid-Afrika. "Er moet opgetreden worden vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van twee jaar. Na de leeftijd van twee heeft ondervoeding al onomkeerbare schade aangebracht voor de ontwikkeling van het kind", aldus Horton. Die schade kan bijvoorbeeld een kleine gestalte op volwassen leeftijd en slechtere studieresultaten inhouden. Vrouwen baren later kinderen met een lager geboortegewicht.

Borstvoeding

De onderzoekers stelden ook vast dat kinderen die tijdens hun eerste twee levensjaren ondervoed waren en nadien snel verdikken, een groter risico lopen op chronische ziekten die verband houden met voeding. De meest efficiënte manier om kindersterfte terug te dringen is volgens de wetenschappers borstvoeding stimuleren en vitamine A-supplementen verschaffen. Volgens Horton is op lange termijn het investeren in de rol van de vrouw belangrijk. (belga/gb)