Ongewenste kinderloosheidMoederdag en vaderdag zijn dagen waarop de pijn om een onvervulde kinderwens scherp naar boven kan komen. Ongeveer 20% van de paren heeft met ongewenste kinderloosheid te maken. De IDGP ondersteunt hen onder andere met onderstaande adviezen. Moederdag en vaderdag zijn dagen waarop de pijn om een onvervulde kinderwens scherp naar boven kan komen. Ongeveer 20% van de paren heeft met ongewenste kinderloosheid te maken. De Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) van de Vlaamse bisdommen ondersteunt hen onder andere met onderstaande adviezen.

Ongewenste kinderloosheidVaak raakt ongewenste kinderloosheid niet alleen de betrokkenen zelf, ook heel wat familieleden en vrienden die de pijn mee helpen dragen, delen in het verdriet.

Op de webpagina over de onvervulde kinderwens staat een tekst die ingaat op een aantal aspecten van ongewilde kinderloosheid. Je vindt er verder ook wegen om met de ongewenste kinderloosheid van familieleden en vrienden om te gaan, suggesties om als lokale kerkgemeenschap om te gaan met subfertiliteit, getuigenissen, een gebed, een gedicht, nuttige adressen en links, …

Hieronder vind je enkele tips om met de eigen ongewenste kinderloosheid om te gaan:

  • Aanvaard je gevoelens. Het is heel normaal dat je boos, triestig en soms angstig bent. Misschien werd je geconfronteerd met het verlies van een kindje door een miskraam, misschien verlies je jouw dromen over een kindje krijgen: dat zijn erg pijnlijke verlieservaringen. Je maakt een rouwproces door en verdriet, woede en angst maken daar deel van uit.
  • Zoek gezonde uitlaatkleppen voor deze gevoelens. Die kunnen voor iedereen verschillend zijn. Sommige mensen willen dansen of schilderen, anderen gaan hardlopen of zwemmen. Verdriet, woede en angst moeten kunnen stromen – en dat lukt als je geestelijk en lichamelijk in beweging bent.
  • Zoek één of meerdere vertrouwenspersonen, met wie je (jullie) in alle openheid kan (kunnen) spreken over jullie pijn. Misschien voelen jullie je thuis in een lotgenotengroep. Al biddend vind je een Vertrouwenspersoon die altijd naar je luistert, en met jou mee gaat, bij alles wat je ervaart.
  • Verwacht niet dat je partner deze klap op precies dezelfde wijze als jij opvangt en verwerkt. Zijn of haar gevoelens zullen anders zijn dan de jouwe. Jullie zullen op hetzelfde moment in een andere fase van de verwerking zitten. Beschouw dit niet als een gebrek aan liefde, maar maak ruimte voor het anders zijn van je partner.
  • Blijf spreken met je partner. Beluister hoe hij of zij het aanvoelt. Geef duidelijk aan wanneer jij behoefte hebt om erover te spreken. Spreek af dat jullie ook ‘nu niet’ mogen zeggen aan elkaar, op een moment dat één van jullie het niet aankan om erover te spreken. Deze vriendelijke afwijzing is natuurlijk niet echt prettig, maar elkaar systematisch ‘sparen’ en er helemaal niet over praten, is vaak een eerste stap naar vervreemding.
  • Bevrijd jezelf van een krampachtig hopen. Probeer de situatie volledig te aanvaarden zoals ze nu is: ongewilde kinderloosheid. Leef en plan vanuit deze situatie. Ga op zoek naar boeiende ervaringen, zonder kinderen. Als er toch nog een blijde verrassing komt, zullen alle toekomstplannen wel met veel plezier gewijzigd worden.
  • Als je kiest voor fertiliteitsbehandelingen, bepaal dan ook (vooraf) een moment waarop je wilt stoppen met deze behandelingen, indien ze je geen kindje brengen. Het is emotioneel heel belastend om een lange tijd tussen hoop en teleurstelling te leven.
  • Bescherm jezelf. Plan iets leuks op dagen als moeder- of vaderdag. Zeg duidelijk aan je nabije omgeving of je er helemaal niet over wilt spreken, of dat het je juist deugd doet om wat begrip te krijgen op bijvoorbeeld een vormsel- of communiefeest. Veel mensen zijn van goede wil, maar weten gewoon niet hoe ze hierover best met jou communiceren. Je bewijst hen, jezelf, en andere lotgenoten een dienst door hier open over te spreken.
  • Laat je niets opdringen. Als je op kinderen van vrienden of familieleden wilt passen, is dat goed. Als je geregeld wilt genieten van de vrijheid die kinderloosheid met zich meebrengt, is dat ook goed.

 
Jij en je partner zijn geroepen om een vruchtbaar koppel te zijn. Ga op zoek naar deze vruchtbaarheid. Zoek een project waaraan jullie samen kunnen werken, en jullie samen kunnen geven: inzet voor lotgenoten, voor het verenigingsleven, voor zwakkeren, voor organisaties die ijveren voor kinderen in de derde en vierde wereld, etc. Als het iets is wat jullie zelf en andere mensen geluk brengt, zitten jullie zeker op de goede weg! (bron: IDGP)