In de hoekWanneer je merkt dat je kindje een leugentje vertelt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Sommige manieren zijn in bepaalde situaties geschikt. Maar er is ook een aantal richtlijnen, waar je in de meeste situaties op kan terugvallen… In de hoekWanneer je merkt dat je kindje een leugentje vertelt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Sommige manieren zijn in bepaalde situaties geschikt. Maar er is ook een aantal richtlijnen, waar je in de meeste situaties op kan terugvallen:

 1. Maak het gemakkelijk om de waarheid te vertellen
  Als je kindje iets stouts heeft gedaan, is het belangrijk dat je het hem gemakkelijk maakt om de waarheid te vertellen. Als jij bij voorbaat al laat merken dat je boos op hem wordt wanneer hij zijn fout bekent, zal hij waarschijnlijk al snel zijn toevlucht in een leugentje zoeken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het voor je kindje de moeite waard is om de waarheid te vertellen. Als hij bekent dat hij iets stouts heeft gedaan, kun je dus beter niet in woede ontsteken. Wanneer je dat doet, zal hij in de toekomst waarschijnlijk niet meer zo snel zijn foutjes eerlijk opbiechten. Je kunt beter proberen om begripvol te reageren.
 2. Stel niet te hoge eisen
  Het is verstandig om erop te letten dat je niet al te hoge eisen aan je kindje stelt. Als je heel streng bent, is de kans groot dat hij de regels wel eens overtreedt. En dan gaat hij misschien jokken, in de hoop dat jij niet merkt dat hij zich niet aan de regels heeft gehouden.
 3. Geef het goede voorbeeld
  Als je wilt dat je kindje leert om eerlijk te zijn, is het van groot belang dat jij hem het goede voorbeeld geeft. Probeer daarom zelf ook eerlijk te zijn. Beloof je kindje bijvoorbeeld niets waarvan je van tevoren al weet dat je het niet waar kunt maken. Zeg dus niet tegen hem dat jodium niet prikt, als je weet dat het wel zal prikken. Lieg ook niet tegen een ander in het bijzijn van je kindje. Zelfs leugentjes om bestwil kun je beter vermijden. Je kindje heeft het op den duur door als je niet de waarheid spreekt. En uiteindelijk is jokken toch vaak een kwestie van het imiteren van de ouders.
 4. Blijf je kind vertrouwen
  Tenslotte is het heel belangrijk dat je je kindje blijft vertrouwen. Als hij één keer liegt, wantrouw hem dan niet meteen in alles. Vertrouwen en eerlijkheid zijn namelijk onafscheidelijk. Als je eerlijk bent, word je vertrouwd en als je wordt vertrouwd, ben je eerlijk. Een kindje dat nooit wordt geloofd, zal dus veel minder vaak de waarheid vertellen. Waarom zou hij? Hij wordt toch niet geloofd.

(bron  www.kinderinfo.nl )