President George W. Bush met Beach Volleyball team Misty May-Treanor en Kerry Walsh JenningsDe Olympische Spelen houden vele gezinnen aan de buis gekluisterd. Wie wil er nou niet zien hoe de ene na de andere gouden, zilveren of bronzen plak wordt binnen­gehaald?! Graag vestigen wij de aandacht op bijzondere prestaties. De Olympische Spelen houden vele gezinnen aan de buis gekluisterd. Wie wil er nou niet zien hoe de ene na de andere gouden, zilveren of bronzen plak wordt binnen­ge­haald?! Graag vestigen wij de aandacht op  bijzondere prestaties.

foto: White House / Eric Draper

President George W. Bush met Beach Volleyball team Misty May-Treanor en Kerry Walsh Jennings
President George W. Bush met Beach Volleyball team Misty May-Treanor en Kerry Walsh Jennings tijdens de Olympische Spelen van 2008

De Amerikaanse beach-volley­bal­speelster Kerry Walsh Jennings zei enkele maanden voor de start van de Olympische Spelen (vrij vertaald): “Voordat ik meer kinderen had, had ik zoiets van, dit voelt gewoontjes. Ik had al zo lang gespeeld en ik had zoiets van ik heb behoefte aan evenwicht. Ik wed hiermee op één paard en dat is zeer ego­centrisch en zelf-gericht. Mijn kinderen gaven me het perspec­tief en het evenwicht dat ik dacht te missen. Het bracht mijn spel en mijn verlangen en mijn passie voor het leven naar het volgende niveau. Ik ben mijn kinderen veel verschuldigd.”

Nadat Kerry een gouden plak had gewonnen, zei ze in een interview: “Ik heb het gevoel dat ik ben geboren om kinderen te krijgen en volleybal te spelen.”

Kerry Walsh Jennings heeft inmiddels drie gouden medailles gewonnen, net zoveel als het aantal kinderen dat ze heeft gekregen. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 2000, 2004, 2008, 2012 en nu 2016. Ze staat nu met haar nieuwe beach-volley­bal­partner April Ross in de halve finale en maakt kans op een vierde gouden plak.

Een prachtige getuigenis en het levende bewijs dat het moeder­schap uitstekend gecombi­neerd kan worden met uitzonderlijke prestaties.

Usain Bolt

Ook de Jamaicaanse hardloper Usain Bolt is niet alleen bijzonder vanwege de drie gouden medailles op de 100 meter sprint in 2008, 2012 en 2016, maar ook vanwege zijn diepgewortelde katholieke geloof, het slaan van een kruisje voordat hij aan een race begint en het dragen van de wonderdadige medaille.

Simone Biles

Ook de Amerikaanse turnster Simone Biles, die 11 augustus een gouden medaille won in Brazilië, is katholiek en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Van Simone is bekend dat ze altijd een witte Rozenkrans bij zich heeft in haar gymtas en dat ze meestal een kaarsje opsteekt bij Sint Sebastianus, de patroonheilige van de atleten.

Meseret Defar

De Ethiopische hardloopster Meseret Defar is nog zo’n prachtig voorbeeld. Nadat ze de gouden medaille heeft gewonnen op de 5000 meter vrouwen trekt ze een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand van onder haar tenue. Ze toont het voor de camera’s en houdt de afbeelding voor haar gezicht in gebed.

En zo zijn er nog wel meer bijzondere achtergronden en verhalen van deelnemers aan de Olympische Spelers…