OLV van GuadeloupeVandaag, 12 december, vieren we het feest van Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe. Via Twitter werden we opmerkzaam gemaakt op een bezoek dat Hillary Clinton in 2009 bracht aan de wonderbaarlijke afbeelding in Mexico City. Vandaag, 12 december, vieren we het feest van Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe. Via Twitter werden we opmerkzaam gemaakt op een bezoek dat Hillary Clinton in 2009 bracht aan de wonderbaarlijke afbeelding in Mexico City.

OLV van GuadeloupeToen Hillary Clinton een bezoek bracht aan Mexico City, ging zij ook langs de wonderbaarlijke afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe. Kennelijk was zij niet goed voorbereid op het bezoek. Toen zij de rector van de basiliek vroeg wie de schitterende afbeelding had geschilderd, was het eenvoudige antwoord: “God.”

De eigenlijke reden voor haar bezoek maakt de ontmoeting zo schrijnend. Hillary Clinton was in Mexico City voor een banket dat ter ere van haar werd gehouden. Zij heeft tijdens het banket de Margaret Sanger-onderscheiding ontvangen, omdat ze het recht op abortus zo goed heeft verdedigd. Dat ze even daarvoor een bliksembezoek bracht aan de patrones van het ongeboren kind is veelbetekenend.

Patrones van de pro-life beweging in Amerika

Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe is de patrones van de pro-life beweging in Amerika, vanwege twee verwijzingen naar haar zwangerschap op de afbeelding. De eerste is de zwarte sherp om haar middel, die het Indiaans teken is voor het in verwachting zijn. Op de mantel van Maria is bovendien op de plaats waar ze Jezus in haar schoot draagt het Azteekse teken Nahui Ollin te vinden, dat staat voor het centrum van de wereld.

Advent

Haar zwangerschap past precies bij de tijd van de verschijningen, die midden in de advent vallen (9-12 dec), de tijd voor Kerstmis. Een volgens aanwezigen daarmee samenhangende wonderlijke gebeurtenis vond plaats op 24 april 2007, toen voor het oog van duizenden mensen tijdens een Mis voor het ongeboren leven gedurende een uur een lichtende vorm van een embryo op de afbeelding verscheen. Precies op deze dag werd voor Mexico City een wet aangenomen die abortus tot de 12e week legaal mogelijk maakte.