Oefeningen van geloof, hoop en liefdeDe paus heeft laatst tijdens zijn bezoek aan Engeland kardinaal Newman zalig verklaard. Wat betekent dat voor mij? Er is een boekje met teksten van de paus uitgekomen met de titel Oefeningen van geloof, hoop en liefde.  Waarom 'oefeningen'? Oefeningen van geloof, hoop en liefdeDe paus heeft laatst tijdens zijn bezoek aan Engeland kardinaal Newman zalig verklaard. Wat betekent dat voor mij? Er is een boekje met teksten van de paus uitgekomen met de titel Oefeningen van geloof, hoop en liefde. Waarom 'oefeningen'?

In Engeland heeft de paus vele groeperingen toegesproken en onder andere toegelicht wat kardinaal Newman ons in deze tijd te vertellen heeft. Deze kardinaal heeft het geloof doorleefd en veel aandacht gehad voor het geweten.

Iemand die liefheeft

Geïnspireerd door deze kardinaal zegt de paus in simpele woorden dat je Christus leert kennen als je met Hem omgaat. Luister naar zijn stem in je binnenste. En als je bidt en de sacramenten ontvangt, dan vormt Hij je om tot een christen, tot iemand die liefheeft. Christus is ook de Enige die je echt de weg in het leven kan wijzen. En zijn belofte is een eeuwig bruiloftsmaal, om het maar in dergelijke termen te zeggen. Het is eigenlijk het enige wat de moeite waard is in het leven, de relatie met Christus te leven. Je moet het gewoon doen, bidden, reflecteren en de sacramenten ontvangen. Dan zul je Hem steeds meer ervaren en in Hem gaan geloven door die omgang met Christus.

Nu ik

Ik nam een ontevreden gevoel waar richting onze jongens. 's Avonds tijdens het rozenkransgebed en tevens persoonlijk gebed, reflecteerde ik op dit ontevreden gevoel dat bovendien tamelijk heftig was en ook al enige tijd duurde. Gedachten als ‘de jongens zijn ondankbaar’ schoten door mij heen. Ze vertellen je niets van school. Ze zijn niet enthousiast als ze je zien. Houden ze wel van mij?

Ik besefte nog iets. Heel vaak ben ik geconcentreerd bezig. Vooral veel met nieuws en nog meer met verdieping op gebied van katholiciteit. Dan ben ik geconcentreerd bezig in boeken of op de computer. Als ik dan "gestoord" word, ervaar ik dat als lastig. De jongens voelen dat wel aan en storen me daarom vaak al niet. Ook 's ochtends aan het ontbijt, wil ik nog wel eens heel weinig zeggen en ben ik met mijn gedachten al op het werk. Lichamelijk aanwezig, geestelijk en emotioneel niet. Mea Culpa richting de disgenoten.

Oefenen

Oefeningen van geloof, hoop en liefde. Hoe kan ik die beoefenen? Als ik ‘gestoord’ word, oefenen om mijn werk eens te laten liggen en aandacht geven. Oefenen om ook eens tijd te maken en jezelf dwingen aandacht te hebben voor je eigen kinderen. 's Avonds in gebed concrete gevallen overwegen. Onze jongste had op zijn iPod veel liedjes van de Beatles opgenomen en had ze mij allemaal wel willen laten horen. Had ik goed gedaan besefte ik 's avonds tijdens het gebed: Ik had er een heleboel geluisterd. 

Concrete stappen

Aandacht voor de jongens, maar ook voor mijn vrouw. Van haar vriendin hadden wij een bandrecorder geleend om opnames van veertig jaar geleden van het gezin waarin ik opgegroeid ben, over te zetten op de computer. Maar daarvoor moet je aparte kabeltjes hebben en software downloaden. Dat vind ik allemaal moeilijk en daarom stond die bandrecorder er inmiddels al maanden. Mijn vrouw begon zich te schamen richting haar vriendin. Dat vertelde ze ook zo tegen mij. Had ik goed gedaan besefte ik 's avonds tijdens het gebed: Ik heb al diverse concrete stappen genomen. Me in de zaak verdiept, naar de elektronicawinkel gegaan en software gedownload. In gebed gereflecteerd 's avonds.

Ja, ik mocht deze concrete gevallen ook wel helder voor de geest krijgen. Ik denk dat dit oefeningen van liefde zijn. Dat je liefde moet leven. In je eigen omgeving.  Hebben de zalig verklaarde kardinaal en de Paus die naar Engeland was afgereisd, mij toch wel wat kunnen overbrengen hier in Nederland.

Diaken Veldman

‘Oefeningen van geloof, hoop en liefde’ ISBN 9789020987812