Kind dat een beetje afwijkt van het gemiddelde niet criminaliseren of medicaliseren“Normale kinderen bestaan niet, want elk kind is bij­zon­der. Dat bete­kent echter niet dat alles wat maar een beetje af­wijkt van het gemid­delde, gecrimi­nali­seerd of gemedi­cali­seerd moet worden.” Dat stelt Justine Pardoen, hoofd­redac­teur van Ouders Online in een reactie op minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. “Normale kinderen bestaan niet, want elk kind is bijzonder. Dat betekent echter niet dat alles wat maar een beetje afwijkt van het gemiddelde, gecriminaliseerd of gemedicaliseerd moet worden.” Dat stelt Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online in een reactie op minister Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Kind dat een beetje afwijkt van het gemiddelde niet criminaliseren of medicaliseren“Normale opvoedvragen moeten normaal beantwoord kunnen worden, en niet meteen worden opgevat als een hulpvraag,” aldus Justine Pardoen in haar reactie op minister Rouvoet van Jeugd en Gezin, die deze week zijn nieuwe visie presenteerde op de ‘Vu Connected’-bijeenkomst in Amsterdam.

Pardoen is het weliswaar eens met Rouvoet, die vindt dat gezinnen (en hun sociale netwerk) met lichte hulp en advies veel problemen zonder gespecialiseerde zorg kunnen oplossen. “Maar dan moet `lichte hulp en advies’ ook wel beschikbaar zijn”, vindt Pardoen. “Marco Borsato benaderde een vrij gevestigde psycholoog om te vragen hoe hij zijn kinderen kon uitleggen wat zijn faillissement betekent. Hij kent de weg en hij kan het betalen. Maar wat moeten al die normale ouders die door de crisis hun baan verliezen? Het zou het mooi zijn als ouders met zo’n vraag terecht kunnen bij een laagdrempelig Centrum voor Jeugd en Gezin.”

Op dat punt week Pardoen af van Rouvoet, die CJG’s ziet als onderdeel van Gezondheidscentra. Dat is niet handig, omdat het dan toch weer in de sfeer van de problemen komt. Liever ziet Pardoen een CJG in een bibliotheek of naast de bakker.

De volledige tekst (uitgesproken als column op de ‘Vu Connected’-bijeenkomst) is beschikbaar via www.ouders.nl