Norma McCorvey - RIPNorma Leah Nelson McCorvey is zaterdag 18 februari 2017 overleden. Norma was de vrouw achter de schuilnaam ‘Jane Roe’ in het gerech­te­lijk proces ‘Roe versus Wade’ waarmee abortus werd gelegaliseerd in de Verenigde Staten. Norma Leah Nelson McCorvey is zaterdag 18 februari 2017 overleden. Norma was de vrouw achter de schuilnaam ‘Jane Roe’ in het gerechtelijk proces ‘Roe versus Wade’ waarmee abortus werd gelegaliseerd in heel Amerika.

Norma McCorvey - RIPWat velen niet weten is dat Norma haar kindje uiteindelijk geboren heeft laten worden en heeft afgestaan ter adoptie. In 1993 werd zij bovendien christen en in 1998 liet ze zich in de katholieke Kerk opnemen. De laatste 25 jaar is Norma het boegbeeld geweest van de prolifebeweging in de VS.

Een bekende uitspraak van Norma was: “Ik denk dat het veilig is om te stellen dat de hele abor­tus­industrie gebaseerd is op een leugen. Ik ben vast­beraden om me de rest van mijn leven in te spannen voor het ongedaan maken van de wet die mijn naam draagt.”

Met die betreffende wet ‘Roe versus Wade’ brak het Amerikaanse Hooggerechtshof de abortuswetgeving open. Aangespoord door de jonge advocate Sarah Weddington kwam de zaak op 22 januari 1973 voor het Hooggerechtshof. De openbaar aanklager van Dallas County was Henry Wade, vandaar dat de zaak ‘Roe versus Wade’ werd genoemd. Het Hof oordeelde toen dat het ‘recht op abortus’ besloten lag in het grondwettelijke ‘recht op privacy’. Met dit arrest werd de toenmalige wetgeving van de verschillende staten opgeheven. Het is een van de meest controversiële uitspraken geweest uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof. Diverse staten hebben sindsdien nog wel restricties opgelegd.

Het is treurig dat Norma het mogelijk ongedaan maken van ‘Roe versus Wade’ niet meer zal kunnen meemaken. Met president Trump, die zich duidelijk prolife heeft geprofileerd en al een aantal beloftes heeft waargemaakt, is dat misschien wel het dichtste bij van de afgelopen 44 jaar.