Nooit opendoen voor vreemden?Milly Boele werd vermoord door een buurman die agent was. Moet je als ouder je kind dan maar opdragen de deur onder geen beding open te doen als er aangebeld wordt? Milly Boele werd vermoord door een buurman die agent was. Moet je als ouder je kind dan maar opdragen de deur onder geen beding open te doen als er aangebeld wordt?

Het twaalfjarige meisje Milly Boele, dat sinds vorige week woensdag vermist was, is dinsdag dood gevonden in de tuin van haar buurman. Eerder had ze de deur geopend voor de man die bekend heeft haar te hebben vermoord: buurman en politieagent Sander V.

Uitzonderlijk

Nooit opendoen voor  vreemden?Volgens de Amsterdamse kinderpsycholoog Tischa Neve hadden de ouders van Milly niet kunnen voorkomen dat zij de deur opendeed voor haar moordenaar. In de Telegraaf van donderdag 18 maart vertelde ze waarom ouders hun kinderen niet hoeven te verplichten de deur voor altijd dicht te laten voor vreemden. "Dit is een uitzonderlijke situatie, omdat ze hem kende. Dan denk je toch ook helemaal niet aan gevaar? Je kinderen op het hart drukken dat ze nu nooit meer voor iemand de deur open mogen doen, is natuurlijk niet goed. Kinderen spelen ook buiten en ook daar kunnen ze door vreemden worden aangesproken."

Wel is het volgens Neve goed om duidelijke afspraken met je kinderen te maken en goed na te denken of je kind oud en zelfstandig genoeg is om alleen thuis te zijn. "Geef hun mee dat ze niet met vreemden moeten meegaan of zomaar bij wildvreemden in auto's moeten stappen. Ook kun je afspreken om niet de deur open te doen voor onbekenden als ze alleen thuis zijn en 's avonds al helemaal niet."

Advies

Een ander advies van Neve aan bezorgde ouders: "Kom niet zelf met het verhaal over Milly als je kind er niets van meegekregen heeft. Maak ze alert, maar overlaad ze niet met de gevaren en jouw angsten. Ga erover in gesprek met ze als ze aangeven dat zelf te willen, beantwoord hun vragen op maat en neem hun angsten weg. Sluit het gesprek af met afspraken."

Ouders die van hun kinderen vragen krijgen over Milly en de verdachte buurman, kunnen volgens de kinderpsycholoog het best vertellen dat het hier een uitzonderlijke situatie betrof. "Vertel de kinderen helder en duidelijk dat deze persoon ziek is in zijn hoofd en dat sommige mensen daarom dingen doen die anderen nooit zouden doen. Ga het niet onnodig groot maken en in detail treden, en luister goed naar de vragen die je kind erover stelt."

Massaal

Volgens Neve is het ook geen oplossing om kinderen massaal binnen te houden uit angst voor kwaadwillende mensen. "Een meisje van 12 jaar kan best even alleen thuis zijn of alleen naar school fietsen. Kijk goed naar je kind en wat hij aankan qua zelfstandigheid. Dat moeten ze leren, in hun eigen tempo. Besef dat elk kind anders is, en bovenal: zorg dat je eigen angst niet de bovenhand krijgt."