Mgr. Kaigama, aartsbisschop van NigeriëDe katholieke bisschoppen van Nigeria hebben de Kerk opgeroepen “moediger en meer consistent te zijn in pro-life activiteiten ten behoeve van het menselijk leven, het huwelijk en het gezin” De katholieke bisschoppen van Nigeria hebben de Kerk opgeroepen “moediger en meer consistent te zijn in pro-life activiteiten ten behoeve van het menselijk leven, het huwelijk en het gezin als tegengif van een cultuur die zich verzet tegen de ideologieën en praktijken die anti-life zijn (veelal met de verwarrende term pro-choice aangeduid).”

De oproep stond in een communiqué dat werd uitgegeven na een internationale pro-lifemars en conferentie die de bisschoppenconferentie van Nigeria had georganiseerd en die begin juni in Abuja werd gehouden.

Aartsbisschop Ignatius Kaigama, voorzitter van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie
Aartsbisschop Ignatius Kaigama, voorzitter van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie

“De niet aflatende promotie van ‘seksuele en reproductieve rechten’, een eufemisme voor abortus, door een aantal internationale organisaties, is misleidend en onacceptabel,” aldus het communiqué. De bisschoppen eisen dat “wetgeving ten gunste van abortus – dat is: het opzettelijk doden van onschuldige baby’s in de baarmoeder – wordt opgezegd en ingetrokken”. Zij beloven dat ze “vastberaden blijven in onze pogingen om ervoor te zorgen dat abortus nooit wordt gelegaliseerd in ons land”.

De inhoud van het communiqué weerspiegelt de toespraken die de bisschoppen op de conferentie hebben gehouden. Zo’n 1500 afgevaardigden en sprekers uit heel Afrika, Europa en Noord-Amerika namen deel aan de conferentie.

In een bewogen toespraak vertelde aartsbisschop Anthony Obinna van Owerri de deelnemers: “Het is ons duidelijk geworden dat er agressieve, ideologische en praktische aanvallen worden gedaan op het menselijk leven, de seksualiteit, het huwelijk en het gezin.”

“Door openlijk de dwaling die het ‘homohuwelijk’ is, af te wijzen en het bij wet te verbieden – tot grote woede van een aantal anti-life regeringen en instanties uit Europa en Noord-Amerika – heeft Nigeria zichzelf, via haar huidige president Jonathan Goodluck, in de positie gebracht van een wereldwijde verdediger van het leven en correctie waarden betreffende het gezin”, aldus de aartsbisschop.

Deze punten werden nog eens benadrukt door aartsbisschop Ignatius Kaigama, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Nigeria: “We kunnen ons niet laten dwingen (de bisschop gebruikte het woord ‘terroriseren’ – red) om ook maar iets te doen dat het leven en het gezin zouden tekortdoen. (…) We willen geen abortusindustrie. We willen bedrijven die voedsel produceren, wegen, transportsystemen en andere praktische zaken die mensen nodig hebben.”