Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en het GezinMet een nieuwe motu proprio heeft paus Franciscus de juridische status van het Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en Familie gewijzigd, waardoor het officiëel een theologisch en wetenschappelijk instituut wordt. Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en het GezinMet een nieuwe motu proprio heeft paus Franciscus de juridische status van het Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en Familie gewijzigd, waardoor het officiëel een theologisch en wetenschappelijk instituut wordt.De motu proprio, getiteld “Summa familiae cura”, met als subtitel “Hoogste zorg voor gezinnen”, werd gepubliceerd op 19 september en heeft officieel het Johannes Paulus II Theologisch Instituut voor de Wetenschappen van Huwelijk en Familie opgericht, ter vervanging van het voormalige instituut dat is opgericht door Johannes Paulus II in 1981.

In het document merkt Franciscus op dat Johannes Paulus II grote stappen op het gebied van de familie heeft gezet, in de eerste plaats met de bisschoppensynode in 1980 over het onderwerp en de daaropvolgende publicatie van zijn post-synodale apostolische vermaning met de conclusies van de bijeenkomst, “Familiaris Consortio”.

Hij vestigde vervolgens het pauselijke Johannes Paul II-instituut voor het huwelijk en gezin in 1981 met de apostolische grondwet “Magnum Matrimonii Sacramentum” om de thema’s te ontwikkelen uit zijn boek van 1960 ‘Liefde en Verantwoordelijkheid’, geschreven toen hij nog steeds Kardinaal Wojtyla was, evenals de Theologie van het Lichaam dat hij tijdens zijn pontificaat ontwikkelde.

“Sindsdien heeft het belangrijk werk voor theologische en pastorale opleidingen ontwikkeld, zowel in het centrale hoofdkantoor in Rome als in de territoriale secties, die op alle continenten aanwezig zijn,” aldus Franciscus.

Terwijl het hoofdkwartier van het instituut in Rome blijft, hebben ze campussen over de hele wereld, waaronder onder meer Washington DC, Nigeria, Spanje, Brazilië, Mexico, India en Zuid-Korea.

Deze weg van ontwikkeling is voortgezet, aldus Franciscus, met de recente bisschoppensynodes in 2014 en 2015 over het gezin, die resulteerde in de eigen apostolische vermaning “Amoris Laetitia” van Paus Franciscus, gepubliceerd in 2015.