Negatieve ervaring op internetLiefst een op de drie kinderen tussen 8 en 17 jaar oud heeft ooit een ingrijpende, negatieve ervaring gehad op het internet. Het gaat hierbij onder meer om ongeschikte foto's van onbekenden of cyberpesten. Liefst een op de drie kinderen tussen 8 en 17 jaar oud heeft ooit een ingrijpende, negatieve ervaring gehad op het internet. Het gaat hierbij onder meer om ongeschikte foto's van onbekenden of cyberpesten.

Negatieve ervaring op internetVoor het rapport van Norton Online Family werden 9.888 interviews bij 2.956 ouders, 4.553 kinderen en 2.379 leraren uit 24 landen afgenomen. Uit het rapport blijkt dat liefst 59 procent van de Belgische minderjarigen ooit een negatieve ervaring online hebben gehad, bij de helft daarvan (31 procent) ging het om een ingrijpende negatieve ervaring. Wereldwijd liggen die percentages respectievelijk op 62 en 39 procent.

Echte leven

Ook blijkt dat de Belgische kinderen die actief zijn op sociale netwerken 1,5 keer meer slechte ervaringen op het internet oplopen. "Negatieve situaties online kunnen gevolgen hebben in de echte wereld", meldt Simone van Zuylen, Norton-woordvoerster. "Van pesten tot het verliezen van geld door oplichting of het geven van informatie aan vreemden. We moeten onze kinderen uitrusten met de kennis en de tools om hun tijd op het internet zo aangenaam en veilig mogelijk te maken."

Virussen

De meest genoemde negatieve ervaring online is een virus op de computer van het kind of gezin downloaden (30 procent), bij 23 procent wou een onbekende vrienden met het kind worden op en sociaal netwerk. Vierentwintig procent kwam ten slotte met heel gewelddadige beelden, video's of games in contact op het internet. (belga/ep)