Bewuste kinderloosheidPaus Franciscus heeft zich maandag in een preek uitgesproken tegen zelfgekozen kinderloosheid. Hij deed dat tijdens een heilige Mis in de kapel van Santa Marta waar vijftien jubilerende echtparen voor waren uitgenodigd. Paus Franciscus heeft zich maandag in een preek uitgesproken tegen zelfgekozen kinderloosheid. Hij deed dat tijdens een heilige Mis in de kapel van Santa Marta waar vijftien jubilerende echtparen voor waren uitgenodigd. Hij sprak over de grote waarden van trouw, volharding en vruchtbaarheid.

Bewuste kinderloosheidSprekend over de zware beproeving van echtparen die onvrijwillig kinderloos blijven zei de paus: “Er zijn dingen die Jezus niet goed vindt”, zoals huwelijken die kiezen voor steriliteit.

“Deze huwelijken willen geen kinderen, willen niet vruchtbaar zijn. Die cultuur van welbehagen heeft ons overtuigd. Het is beter geen kinderen te krijgen. Dan kun je erop uit gaan en de wereld ontdekken, op vakantie gaan en een villa op het platteland kopen, je hoeft je geen zorgen te maken. Misschien is het beter, comfortabeler, een hond te hebben, twee katten en je liefde gaat uit naar de twee katten en de hond. Zo is het toch? Ken je dat? Uiteindelijk eindigt dit huwelijk in eenzame ouderdom, met de bitterheid van akelige eenzaamheid. Het is niet vruchtbaar, het doet niet wat Jezus doet met de Kerk: Hij maakt haar vruchtbaar.”

(bron: Katholiek Nieuwsblad)